La seguretat --o, millor, la percepció de seguretat-- és un intangible fonamental per a garantir la qualitat de vida, la convivència i el progrés. No de bades, la jerarquia de necessitats humanes de Maslow la situa en el segon plànol per la base de la piràmide. És a dir, per a poder desenvolupar-nos i realitzar el nostre propi projecte vital, una de les condicions fonamentals és sentir-nos segurs. Però, en l’àmbit col·lectiu, només ens sentirem segurs si confiem en els cossos professionals que prenen cura de la nostra protecció.

Hui, celebrem a Vila-real el Dia de la Policia Local, que es commemora amb motiu de la festivitat de Sant Miquel (29 de setembre). És aquesta, doncs, una ocasió excel·lent per agrair al nostre cos municipal de seguretat el seu esforç continuat per fer-nos sentir segurs, protegir-nos i millorar, d’aquesta manera, la nostra convivència.

Els vila-realencs i vila-realenques ens sentim orgullosos de la nostra policia. Una Policia Local que ha creat marca pròpia: Una altra forma de fer policia, lema que reflecteix a la perfecció el treball del grup de dones i homes preparats, formats, empàtics i implicats amb la ciutadania a la qual serveixen. Una forma de fer policia pròxima, dialogant, formada i formadora en valors de convivència. Sempre innovant en noves formes de gestió dels problemes de la gent, a través de ferramentes com la mediació, de la qual és impulsora i referent absolut en l’àmbit internacional, sistemes de seguiment de víctimes d’accident, noves unitats --com la canina, també una de les primeres de tota la província, o la de diversitat--, una Escola de formació pròpia que garanteix el reciclatge i millora continuada dels nostres agents, policies rurals, atestats, educació viària, violència masclista, trànsit, patrulles...

Són molts els àmbits d’actuació de la nostra policia. Tota aquesta feina no seria possible sense la qualitat professional i humana de les dones i homes que formen el cos municipal de seguretat. Començant pels comandaments. Per això, vull agrair de forma especial el treball i la dedicació que ha tingut per la ciutat el fins ara intendent general cap de la Policia Local, José Ramón Nieto, incorporat recentment a la plantilla de Castelló de la Plana, i també al nou comissari Domingo Adán, qui ha pres les regnes del cos municipal de Policia amb la mateixa dedicació que el seu predecessor.

Ens sentim orgullosos de la nostra policia perquè ens fa sentir segurs i perquè ha demostrat amb escreix que està al servei de la ciutadania des de la proximitat, jugant-se fins i tot la pròpia integritat quan ha estat necessari, vigilant el compliment de les normes de les que, com a societat, ens hem dotat per a garantir la convivència i treballant sobretot des de l’àmbit de la prevenció, que és, sens dubte, el més eficaç quan parlem de temes de seguretat. Una altra forma de fer policia que es demostra, dia a dia, fonamental perquè Vila-real seguisca avançant.

*Alcalde de Vila-real