Aquesta setmana Almassora està immersa en la celebració dels actes del 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Però per segon any consecutiu, des del departament d’Igualtat anem més enllà de l’efemèride i celebrem tot un mes dedicat a la reivindicació, la visibilització i el reconeixement.

Pensen per un moment, si tenen fills o fills, què hagueren fet sense les seues mares (o els seus pares, en alguns casos) i com se’ls haguera complicat la criança. Reflexionen també sobre qui es carrega la faena de tindre cura de les persones majors de la casa, dels adolescents, de fer eixes carmanyoles salvavides o a qui expliquen les seues preocupacions en primera instància.

Elles, nosaltres, les mares, les iaies, les ties, les filles… tenim un rol fonamental en el món i, si nosaltres ens aturem, el món s’atura. Eixe és el lema de la vaga feminista del pròxim 8 de març i amb eixa convicció m’uniré a la vaga en una jornada tan significativa.

Ací, a casa nostra, el missatge feminista és més necessari que mai, en un moment en què alguns partits amenacen amb callar les protestes, retallar drets i restaurar polítiques pròpies d’altres dècades. Perquè hui, 40 anys més tard de la primera manifestació de dones de la democràcia, encara hi ha qui creu que el feminisme reivindica la superioritat de la dona. Segurament, eixes oïdes que no volen escoltar, han escoltat centenars de vegades que el feminisme reclama la igualtat i que les feministes i els feministes militen perquè xiquetes i dones visquen en un món en què no s’hagen de sentir inferiors.

Encara hui, les dones cobrem un 30% menys que els homes, una esquerda salarial que la crisi ha incrementat. Si parlem de pensions, aquelles treballadores que no han cotitzat, que han treballat sempre a la llar o que no han tingut oportunitats laborals, tenen una retribució un 37% inferior a la dels homes. Encara hui, les estadístiques diuen que el 63% de les dones ha patit assetjament en algun moment i el 26% ha patit agressions verbals o físiques.

Sí, tenim molts motius per a celebrar el 8 de març i també tenim més força que mai per a lluitar contra aquells corrents que ens volen callar.

*Regidora d’Igualtat d’Almassora