Perquè una societat funcione, l’ascensor social ha de funcionar. La clau del progrés i el benestar és que una xiqueta nascuda en una família amb pocs recursos tinga les mateixes oportunitats que una nascuda en una família rica i puga guanyar-se la vida millor que els seus pares. Les polítiques educatives que plantegem des de Compromís posen al centre aquesta qüestió: que l’educació genere oportunitats i ajude a reduir les desigualtats. Per això des que sóc Conseller hem fet tot el possible per avançar en aquesta direcció a pesar de la nefasta situació en la que ens vam trobar la Generalitat amb una administració debilitada per les retallades i sense un duro per anys i panys de malbaratament, corrupció i infrafinançament. La situació no era fàcil però amb valentia, determinació i bona gestió estem avançant.

Estem invertint cada any 1.300 euros més per cada xiquet i xiqueta fent que els impostos vagen a allò més necessari. On abans hi havia retallades ara hi ha més inversió. On abans s’enviava a l’atur a més de 4000 mestres i professors, ara n’hem contractat a 6.000 més i hem baixat les ràtios: més mestres i menys alumnes per aula per una millor educació. Volem aconseguir que totes i tots aprenguen Anglès i no només aquells que es poden pagar una acadèmia, amb aquest objectiu hem incorporat als centres més de 500 auxiliars de conversa nascuts a països anglòfons i estem formant a milers de mestres i professors. Tenim un banc de llibres per a tot l’alumnat de les comarques de Castelló i ja ningú ha de passar vergonya per dir que no li pot comprar els llibres al seu fill/a. Hem baixat el preu de les matrícules universitàries un 15% i hem duplicat els diners invertits en beques fent que un de cada tres universitaris de l’UJI tinga beca. A més a més estem dedicant tots els esforços possibles a dignificar les infraestructures educatives després de tants anys de deixadesa. Hem retirat tot el fibrociment que hi havia a l’inici de la legislatura i ja s’han delegat actuacions per un valor de 91 milions d’euros a les comarques de Castelló.

No obstant encara no en tenim prou, mai serà prou l’esforç per una societat castellonenca cohesionada, que no deixe ningú enrere. Estem en tots els indicadors millor que quan vam arribar al govern, però encara ens cal avançar molt, queda moltíssima feina a fer. Per això des de Compromís estem treballant en noves millores que volem desenvolupar la propera legislatura al capdavant del govern de la Generalitat que es sumaran a les iniciatives ja consolidades. De l’àmbit educatiu us en vull destacar tres:

Volem fer gratuït el menjador escolar. Volem que el menjador siga un espai de socialització en igualtat on es fomente una alimentació saludable, sostenible i de proximitat. Per això ens proposem aconseguir durant la propera legislatura que els menjadors escolars siguen gratuïts com ho són als països més desenvolupats i justos. Un projecte integral que a més a més potencie el producte de proximitat i ecològic. Amb un gran esforç econòmic i tenint clares les prioritats hem aconseguit que ningú passe vergonya per no poder comprar els llibres de text i que 40.000 xiquets i xiquestes més tinguen beca menjador. Aquells partits que només pensen en retallar serveis i drets a la població ja han dit que és una promesa electoral i que no hi ha diners per fer-ho: el mateix que deien quan presentarem Xarxa Llibres. Aquestes mesures són possibles quan la política està al servei de la gent i els diners es destinen als serveis públics i no als amiguitos corruptes de sempre.

També integrarem les àrees de Formació Professional i d’ocupació per contribuir al canvi de model productiu i millorar l’ocupabilitat de la ciutadania. D’aquesta manera, la formació professional del nostre alumnat estarà en consonància a les necessitats de les nostres empreses i aprofitarem de forma més eficient tots els recursos de formació: els centres educatius deixaran de tindre espais infrautilitzats, podrem dotar-los de millors equipaments i treballaran més propers a la realitat de les empreses. Tindrem un nou sistema d’orientació laboral integrat en els centres educatius per acompanyar millor els nostres estudiants i aturats en la cerca de feina, i una millor coordinació de tots els fons que fins ara es destinen. Farem així un pas més en les millores ja introduïdes aquesta legislatura que estan permetent visibilitzar l’FP com el que és: una eixida formativa i laboral de primera. Amb més oportunitats de treball i de més qualitat ens aproximarem a una societat més justa.

Una aposta clara i efectiva per la inclusió educativa. Augmentarem els recursos i les persones dedicades a la inclusió educativa i en millorarem la seua gestió. El sistema educatiu públic ha de poder acompanyar a tot l’alumnat d’acord amb la seua singularitat, el sistema s’ha d’adaptar als alumnes i no els alumnes al sistema. Per això ens cal un canvi cap una atenció més individualitzada i inclusiva. Seguirem augmentant el nombre de professorat generalista i específic - ara destinem 1.200 professionals d’atenció a necessitats educatives més que al 2015- i millorarem la gestió del personal assumint la conselleria competent en educació la gestió d’aquells professionals que treballen en els centres educatius i que ara depenen de la Conselleria de Justícia i tarden massa en ser substituïts o incorporats al centres. Si volem una societat unida i justa, hem d’aconseguir que els centres educatius atenguen la diversitat amb suficients recursos i persones.

Són tres propostes ben concretes que llancem des de Compromís que es complementen amb desenes de propostes que podreu trobar al nostre programa electoral elaborat de forma participativa, oberta i tenint en compte les necessitats de cada sector. Propostes en positiu que lluny de cercar la crispació, l’odi i el concurs de banderes que fomenten les dretes, busquen posar al centre de les polítiques les persones, fer que la vida siga cada dia més fàcil, prioritzar els serveis públics i la vida en comú per damunt dels beneficis d’uns pocs. Propostes que parlen dels problemes de la gent i que volen aprofundir el canvi iniciat en 2015. Un programa que com hem demostrat aquests 4 anys d’honestedat i de bona gestió, serem capaços de portar endavant amb la vostra confiança. El 28 d’Abril podrem decidir si volem seguir avançant cap una societat de drets que posa al centre a les persones o si retornem anys enrere cap una societat de corrupció i de privilegis.

*Conseller d’Educació