Estem oficialment en campanya electoral. La situació política que viu el nostre país és excepcional i excepcional ha de ser també la resposta ciutadana. El 28 d’abril ens juguem moltes coses: no només al Govern d’Espanya i la Generalitat Valenciana, sinó també als nostres pobles i ciutats, a Vila-real.

Perquè Vila-real avance, com ho hem fet en aquests últims anys, no podem estar sols. Necessitem un Govern a Madrid i a València que camine en la mateixa direcció, que ens escolte i responga. Només cal tirar un poc la vista enrere: gràcies al Govern de Ximo Puig, els vila-realencs i vila-realenques tenim 4,5 milions d’euros en plans d’ocupació a l’any, més del doble d’inversió en Serveis Socials, llibres gratis per a tots els nostres xiquets i xiquetes, educació infantil universal, la ronda Sud-oest adjudicada i a punt d’entrar les màquines a obrar, igual que l’aulari d’infantil del col·legi Carles Sarthou. I no només això: tenim també una Escola Oficial d’Idiomes pròpia, sanitat universal, el deute que el PP va contraure amb la ciutat per la construcció d’una Biblioteca sense llibres saldat (biblioteca, per cert, convertida hui en referent del coneixement i de la innovació, la BUC), ajudes directes per als nostres festivals de capçalera, per a la Fira Destaca i la promoció de la innovació en el nostre teixit empresarial, tres milions d’euros per a modernitzar els nostres polígons i estem units per primera vegada en la història als nostres veïns de Borriana per un carril bici que ens connecta directament a la xarxa ciclista de la província. I tenim, entre moltíssimes altres coses, un govern honest que ha desterrat la imatge de corrupció del País Valencià.

També el que passe a Moncloa té a molt a dir en el futur de Vila-real. En projectes concrets, en els que ja estàvem treballant -com la solució a l’empastre de passarel·la del tren o la nova comissaria- i en qüestions que moltes vegades es fan difícils d’entendre però que són d’una importància cabdal: la llei de contractes del sector públic del PP, que ens ha amargat la vida en els últims mesos i ens posa en greus dificultats per a continuar en el nostre model d’ajuda a l’empresa local, la possibilitat de contractar gent en l’Administració local que el PP ens va vetar o la conquista i consolidació de drets social que ha vingut, sempre, de la mà de governs del PSOE en aquest país: acabar amb la llei mordassa, la pujada del salari mínim interprofessional, la cotització per a les persones que cuiden dels seus, la igualació dels permisos de maternitat i paternitat...

Enfront de tot això, tenim una amenaça real: tornar enrere. Perdre drets i llibertats, que tornen els dels sobresous i la corrupció sentenciada per un jutge, els que defensen portar pistola en la butxaca o acabar amb la llei contra la violència de gènere. Vila-real no es pot permetre que tornen. Per a no donar ni un pas enrere, necessitem governs estables a Espanya, la Comunitat Valenciana i Vila-real. Només hi ha un partit que ho pot fer: el PSOE.

*Alcalde de Vila-real