El dimarts, de bon matí, una amiga de Benicarló em va dir que, en la documentació que li havia enviat la Junta Electoral per votar per correu, hi havia un sobre amb premi: la papereta del PP de les Generals del 2016. Poc després em va arribar un altre cas a Vinaròs i unes hores després (alguns) mitjans publicaven que es tractava de caixes senceres que es guardaven a Subdelegació.

Com en aquelles pel·lícules en què el cadàver, envoltat en un llençol i llançat al fons d’un llac, al cap d’uns mesos surt a la superfície i deixa en evidència el crim, apareixen noves evidències del frau massiu que des de fa dècades organitza algun partit (que a més ha anat durant anys a les eleccions dopat amb diners negres i favors d’empreses).

UN TEMA sobre el qual sovint es passa de puntetes: retencions de targetes censals de persones majors o internades, inclusió al cens de residents estrangeres, obstacles al vot dels espanyols i espanyoles obligats a emigrar. I és que alguns, més que valor segur, el que busquen és el vot segur.

El PP, a més del partit amb més casos de corrupció de la història recent d’Europa, passarà a la història associat als sobres. Un sistema de pagament en negre i en mà que els succesius tresorers del partit de la gavina mantenien i que ha anant aflorant en els diferents processos de la trama Gürtel i associades, fins al punt que algun mitjà de comunicació va arribar a batejar als Aznar, Rajoy, Cospedal, Rato, Mayor Oreja, etc... com «la tribu dels sobres».

EN EL JUDICI de la trama valenciana l’antic secretari del PP valencià Ricardo Costa va relatar, amb tot detall, com circulaven els sobres a la nostra comunitat per instruccions directes de Camps. Mentre, en un penúltim gir teatral, alguns populars es feien ahir els ofesos, en conter de reconéixer que el braç del PP és allargat i ho era molt més en 2015 i 2016.

Esperem que en els pròxims comicis li continuen arribant molts sobres al PP, amb més cartes d’acomiadament de les institucions públiques i es puga seguir la dignificació dels processos i les institucions que es va iniciar el 2015.

*Alcalde de Vinaròs