Amb una ullada ràpida a l’elenc de candidats i candidates a l’Alcaldia de la ciutat de Castelló, n’hi ha un que destaca per una mirada neta i decidida, la d’una persona segura del que està emprenent. I per això et fa entendre de seguida que en eixa ment hi ha la capacitat d’imaginar-se eixe Castelló al que tots aspirem i sabem que està, però que mai arriba. A alguns Fernando Navarro els semblara molt jove, però jo ja fa tems que he après que en açò de la vocació per millorar la vida de la gent de la teua ciutat, no importa tant l’edat sinó el temps que has passat pensant en com fer-ho. I en això Fernando ens guanya a tots.

Però si ens quedem només amb allò que Fernando projecta, no l’acabarem de conèixer del tot. Després em detindré en alguna característica pròpia d’ell, però primer és necessari dir que el nostre candidat a alcalde és sobretot l’equip que l’envolta. En el grup humà que està darrere de la candidatura on conflueixen Podem, Esquerra Unida i Castelló en Moviment, ens hem trobat gran part de la gent que coincidim des de fa molts anys en l’afany de fer un Castelló millor. Només esta colla és capaç d’imaginar-se una ciutat millor per tota la gent que hi viu, sense excloure ningú, sense deixar ningú darrere i sense expulsar la gent jove a buscar altres indrets amb millor oportunitats de desenvolupament personal.

Una candidatura amb un programa que mira al territori i el respecta, mirant de compatibilitzar els usos agraris i un ambient natural sostenible amb les rutines quotidianes d’una població de vora 200.000 habitants. Ara que la preocupació pel medi ambient ocupa gran part de l’agenda mediàtica, no estem disposats a admetre que els reptes que tenim per davant es resoldran amb dos o tres mesures cosmètiques col·locades convenientment en un programa electoral. Som la gent que s’omplirà de fang fins a les celles si fa falta perquè els castellonencs respirem un aire millor.

Aspirem també a donar eixe impuls per fer que Castelló es crega d’una vegada el que és: el nucli d’un àrea metropolitana de més de 400.000 persones. Un Gran Castelló que s’ha de posar en marxa ja, si volem atendre a temps les necessitats de mobilitat, compartició de serveis bàsics, gestió de residus o impuls del teixit productiu, només com un subconjunt d’assumptes que funcionarien molt millor si ens coordinarem amb Borriana, Almassora, Vila-real, Benicàssim, Vall d’Uxo, Onda, l’Alcora... totes en un radi inferior als 20 km i on fan vida, casolana o laboral, moltíssimes persones empadronades en Castelló. O viceversa. En la meua opinió, Fernando Navarro és la persona idònia per iniciar este camí cap a eixe Castelló que totes imaginem. Per la seua perseverança i per la seua honradesa, perquè té l’ànima impol·luta d’aquells que no han fet trajectòria i vida militant en partits en els que acabes devent massa favors, a la interna i als poder fàctics. Perquè ha sabut envoltar-se d’un equip de gent a la que l’amor per Castelló li supura, de totes les edats i amb coneixements complementaris i diversos.

Totes i tots som capaços d’imaginar-nos eixe Castelló. I de tots els castellonencs que conec, deixeu-me dir que Fernando és l’alcalde que jo m’imagine.

*Diputat electe de Unides Podem a Les Corts