En l’últim mes hem tingut quatre processos electorals en què la ciutadania devíem decidir quins partits (amb un sistema de llistes tancades) han de governar en els pròxims anys el nostre municipi, la nostra Comunitat, el nostre Estat i el Parlament europeu. Encara que alguns pendents dels pactes, les forces d’esquerra, amb un Partit Socialista clarament hegemònic, governaran a Moncloa, la Generalitat i la majoria dels municipis més poblats de les nostres comarques. Impedir que l’extrema dreta xenòfoba i misògina governe algunes institucions, amb les aliances que li oferien els partits de la dreta «constitucionalista», és un primer pas important. En principi hi haurà govern de progrés a Madrid, València i Vinaròs.

Però, mentre hem votat un parlament europeu que no exerceix una sobirania real, s’ha «elegit» una institució opaca, la Diputació provincial, un organisme «d’elecció indirecta» en el que els diputats no es presenten públicament abans de les eleccions (a hores d’ara es sap de quin partits però no qui són), que presidirà algú que no ha fet campanya ni propostes i que no ha de rendir conters en cap procés electoral. Els ciutadans i ciutadanes votem cada quatre anys (però no a les diputacions ni al govern de la UE), però altres que no es presenten a cap elecció voten cada dia. Són aquelles associacions d’interessos (bancs, lobbis, esglésies) que despengen un telèfon per dir-li a Sánchez que, contràriament al que han decidit les urnes i li han dit els seus militants, «con Rivera, sí». Són aquells càrtels de constructors o hostalers que li diuen a Puig que, malgrat el que han decidit els i les votants, a Compromís i Unides Podem no lis done entrada en cap conselleria econòmica, turística, urbanística, sanitària. Són aquells mitjans de comunicació que creuen que, en conter d’informar de política, han d’influir en ella.

Jo, com ja saben, no m’he presentat a la reelecció i per tant soc alcalde en funcions fins al 14 de juny. Després, em trobaran fent el que he fet des de fa 37 anys, treballant com servidor públic des d’una altra tasca. A totes i tots els que m’heu llegit aquests mesos, moltes gràcies i, fins aviat!

*Alcalde de Vinaròs