AEspaña la desigualtat ha augmentat de forma extraordinària. El Laboratorio sobre la Desigualdad Global afirma que les rendes de l’1% més ric van augmentar un 24% entre 2007 y 2017, les del 90% més pobre només un 2% en el mateix període.

En temps de crisi els rics son cada vegada més rics, els pobres cada vegada més pobres.

Les lleis i polítiques s’han orientat a millorar la vida d’aquells que ja viuen bé i a empitjorar la de qui ja estava mal. Amb el rescat bancari uns deutes que eren privats van passar a ser públics, amb la supressió de l’impost de donacions i successions els rics deixen de pagar per les seues herències. amb les reformes laborals, la gent normal i corrent pot ser acomiadada amb menys garanties i amb menys indemnitzacions, es permet que el preu de l’electricitat o els lloguers pugen arbitràriament...

Els efectes son terribles: Segons l’estudi de la Xarxa Europea contra la Pobresa i l’Exclusió Social referit al 2018, al País Valencià el 58 % de les persones tenen dificultats per arribar a fi de mes i un milió i mig de persones estan en risc de pobresa o exclusió social.

Tindre treball ja no garantís eixir de pobre. Les jornades s’allarguen, els sous, no. La crisi torna a ensenyar la poteta.

La gent jove ho té difícil. Uns se n’han hagut d’anar fora a buscar-se la vida, altres saben que el treball que trobaran no els permetrà bastir un projecte de futur.

La gent major està sempre tement la propera retallada de les seues pensions que, els diuen, son insostenibles.

Unides Podem proposa canviar les coses. Cal tombar les reformes laborals, cal fer que els bancs, com han fet en altres països, tornen el rescat que els vam “prestar”, cal regular el preu dels lloguers i el de l’electricitat.

Cal canviar de model productiu. Cal generar ocupació verda per la transformació energètica i contra l’emergència climàtica. Cal crear una empresa pública de producció d’energia. Cal potenciar l’ocupació violeta amb el reconeixement del treball d’atenció a les persones dependents i amb necessitats d’ajuda, majoritàriament fet per dones, creant places públiques en escoles infantils, residències i altres serveis públics que faciliten la conciliació i cuidar la vida.

CAL MANTENIR uns serveis públics forts, universals i gratuïts, cal defensar en especial la nostra excepcional Sanitat pública que està sent atacada pels fons d’inversió i per les empreses que volen fer de la nostra salut el seu negoci.

I tot és possible perquè es pot canviar la política fiscal d’aquest país. La nostra recaptació d’impostos està 8 punts per baix de la mitjana europea i les grans empreses paguen només el 6% dels seus beneficis, mentre que les xicotetes empreses i autònoms paguen el 16 %. Mentre tots paguem per la nostra renda, les grans fortunes gaudeixen de lleis per escaquejar-se i son les grans defraudadores.

Però recordeu que, a les eleccions, val igual el vostre vot que el de les persones riques. I que si les mesures d’Unides Podem els trauen tant la son als poderosos i a Pedro Sánchez com per a convocar noves eleccions, els podeu dir ben claret que si no volen caldo potser caldria que se’n begueren dos tasses.

*Candidata per Castelló d’Unides Podem al Congrés de Diputades