Supose que totes hem escoltat aquesta frase de José Mota, on l’humorista es burla i es fa mofa, de coses que són ben importants per al seu interlocutor, però que ell amb tota la barra, li diu que haurà d’esperar. La reiteració d’aquest gac el va fent cada vegada més còmic.

Siga, com siga, no puc evitar pensar, que aquesta expressió li ve de perles al programa electoral socialista, el qual té punts que varien segons criteris. El primer que sorprén del programa del PSOE és que quasi oblida que governen des del maig de 2018, i ja no parlem dels govern que han tingut abans. Com cada campanya, els socialistes parlen de revisar els acords del govern d’Espanya amb el Vaticà. Si tenim en compte que els socialistes han estat en el govern més de 20 anys, és fàcil entendre que el «Hoy no, mañana» al laïcisme ha passat a ser una burla a l’aconfessionalitat de l’Estat que proclama la Constitució.

Però és que mirant com ha anat els programes del PSOE des de 2005, sorprén veure com, ara que veuen que la memòria democràtica dóna rendiment, tornen a proclamar que retiraran condecoracions a comandaments de la dictadura.

El PSOE afirma que en un any acabara amb la reforma laboral. En un any! Esteu a la Moncloa des de maig del 2018, que heu fet des d’aleshores? Però si hi ha una cosa que clama al cel i que als socialistes de raça els ha de fer fredor veure com Sánchez es carrega el seu treball per un nou encaix territorial de l’estat de les autonomies i el federalisme. Amb aquest panorama, ha de ser molt difícil ser militant d’un partit entregat a unes propostes que no li tanquen les portes a governar amb els neofalangistes de Ciudadanos.

*Portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló i diputat