El 25-N se celebra el dia contra la violència de gènere i enguany a Borriana ho hem celebrat amb la participació dels col·legis, amb la instal·lació d’un mural de llistons solidaris amb missatges per a totes les víctimes de violència contra les dones. Per les 52 que han mort fins ara en 2019 i pels milers de dones martiritzades a Espanya per les seues parelles.

És important saber que molts països miren a Espanya com a exemple de sensibilització social, política i judicial davant el problema de la violència de gènere, fins i tot, països com França amb 117 víctimes en 2019, i no cal parlar de països com Colòmbia amb més 2.500 víctimes en menys d’una any. És cert que Espanya ha fet passes importants davant d’aquesta situació, però també és cert que el camí serà llarg, molt llarg potser, per això és fonamental caminar sempre cap a endavant.

Si realment es vol erradicar el problema hem de treballar des de l’escola de manera clara i decidida amb la introducció de la perspectiva de gènere i, sobretot, hem de treballar tots junts, sense friccions, com han treballat tots els grups polítics fins ara. Banalitzar el problema amagant-lo darrere d’altres violències, l’únic que pretén és desactivar el reconeixement social de la situació davant d’un problema que mata i això és el que fa l’extrema dreta. Si qualsevol tipus de violència és repugnant, la de gènere és de covards, perquè se n’aprofita de la cultura masclista per subjugar la dona fins a anul·lar-la, en molts casos, o matar-la.

Des de l’escola i des de les institucions hem de treballar perquè les persones, amb independència del gènere, dones o homes, siguen tractades i respectades com a persones, des de ben menuts cal educar-los en la igualtat i en el respecte, allò que es coneix com perspectiva de gènere. Però aquesta educació no s’acaba a l’escola ni en els actes institucionals de denúncia o sensibilització, la família i els grups de relació habituals són nuclis d’ensenyament i aprenentatge tan importants com l’escola i, per això, és fonamental que participen dels principis fonamentals d’igualtat i respecte que han regir qualsevol relació entre les persones.

Lluitar contra la violència de gènere és responsabilitat de tots i de totes i la irresponsabilitat d’alguns grups o col·lectius en negar aquesta xacra alimenta les actituds masclistes discriminatòries i agressives.

*Alcaldessa de Borriana