Falta menys d’un mes per a les festes de la Magdalena, i encara que sembla que el 75 aniversari arriba a poc a poc, el rellotge no para. El repartiment dels cartells als comerços, la fi de les presentacions de les Gaiates o les cues en la plaça Major per recollir la polsera de festes ens van recordant que no queda res i que això ja està ací. I a diari és important la nostra consciència ambiental, encara ho és més quan arriben les festes i estem amb els amics i familiars.

La protecció del planeta i la lluita contra el canvi climàtic no es pot aturar ni un sol dia, i menys una setmana, per això cal que totes i tots prenguem consciència i que retirem el plàstic d’un sol ús de les nostres colles i gaiates, per això cal que en les revetlles i concerts tinguem gots reutilitzables en les barres, cal que pensem en què necessitem i consumir amb responsabilitat.

PERÒ A BANDA de tot això, que és el primer que tots hem de fer, reduir i reutilitzar, si generem, que generarem, brossa, i botelles buides, cal que fem una selecció prèvia dels nostres residus per poder reciclar-los i donar-los una segona vida. El consum d’envasos, però sobretot de vidre, es dispara en festes, incrementant la quantitat de brossa que fem. Per això, per aquest increment de residus en festes, cal que justament eixa setmana, en les colles i les gaiates, en els bars, restaurants, però també mesons i en les nostres cases, fiquem especial cura en posar cada cosa al contenidor que toca.

Per conscienciar respecte a aquesta necessitat d’esforçar-nos més en el reciclatge de vidre, l’Ajuntament de Castelló i Ecovidrio ens hem ficat a treballar. La idea és senzilla: desenvolupar accions de conscienciació en diferents llocs i en diferents àmbits amb un objectiu, que totes les botelles de vidre que es consumeixen en les festes de Magdalena, siguen de vi, de cervesa, de qualsevol refresc, de l’últim invent ensucrat d’alguna destil·leria o d’aigua acaben al contenidor verd.

I QUI MILLOR per a implicar-se en aquest compromís que els protagonistes de la festa. Els ho he de dir, la predisposició de la Gestora de Gaiates, de la Federació de Colles i de la colla del Rei Barbut a col·laborar ens ha fet conscients de que podem invertir energies en aquest projecte perquè tenen les idees molt clares i volen deixar un planeta ben viu als seus fills i filles.

Aquesta iniciativa que portarem a terme des de la regidoria de Reciclatge de Castelló, no serà l’única. Transició Ecològica i Festes i la regidoria que gestione seurem per aconseguir que el missatge arribe a totes i tots, marcant en les licitacions que cal acabar amb el plàstic i amb campanyes com les que li he descrit.

EL RESPECTE al medi ambient és cosa de totes i tots. Ni tan sols en uns dies tan especials per a la nostra ciutat com la Magdalena, podem mirar cap altre costat. És més, en festes hem de fer un esforç especial i si tots complim voldrà dir que hem aconseguit el més important: canviar els hàbits. No abaixarem la guàrdia i farem d’aquesta Magdalena la més verda de la nostra història. La nostra ciutat i el nostre planeta es mereixen estar nets. També en festes.

*Regidor de Reciclatge i Gestió de Residus de Castelló