Algú ho havia de dir! Un conegut programa de televisió va fer famosa fa alguns anys esta frase. Però el seu ús en este article no és humorístic. Ni graciós. Ni irònic. És ben real i ben literal. Perquè algú havia de dir que l’Ajuntament de la Vall d’Uixó cada any paga més de dos milions d’euros als bancs per a amortitzar deute. De fet, en els últims cinc anys hem reduït l’endeutament municipal en més de 10 milions d’euros.

Algú havia de dir que eixos 10 milions d’euros podrien haver-se destinat a altres projectes que milloraren la vida de les valleres i els vallers. Quan vam arribar al govern de la Vall d’Uixó en 2015 el deute municipal era de més de 25 milions d’euros i ara està per davall dels 15. I això són fets contrastats. Cada any els tècnics dels serveis econòmics de l’ajuntament informen i envien els números al Ministeri d’Hisenda, que obliga a tots els ajuntaments a complir unes normes financeres i de despesa.

I algú havia de dir que ara es compleixen eixes normes i abans no es complien. Cal dir-ho, encara que a l’oposició li moleste que ho diguem i que parlem de l’herència rebuda. Però els nostres veïns i veïnes tenen tot el dret a saber de quina situació venim i en quina situació estem ara i perquè no podem realitzar molts dels projectes que volem per a la nostra ciutat i que sabem que necessita.

El PP parla de maquillatge en els números i de què ens posem medalles pel que és la nostra feina… Aleshores el PP posa en dubte els informes que signen funcionaris designats pel Govern d’Espanya? Aleshores si reduir el deute és la nostra feina, perquè el PP no complia amb la seua? Al contrari, si ara ens veiem obligats a baixar-la és perquè ells la van disparar durant els seus mandats.

Tenen la memòria curta, però algú els ho ha de recordar. La hui presidenta del PP autonòmic, Isabel Bonig, va deixar un pufo de huit milions d’euros en factures impagades als proveïdors que treballaven per a l’ajuntament. En la legislatura següent, el hui diputat nacional Óscar Clavell va demanar un préstec per a pagar-los. Un préstec que començava a pagar-se… en juny de 2015! Quina casualitat, eh?

Just quan, gràcies a la confiança dels vallers i valleres en les eleccions, vam entrar a governar a l’Ajuntament de la Vall d’Uixó. Des d’aleshores cada any paguem més de dos milions d’euros en amortització de deute. I ho fem sense haver pujat la contribució. De fet hem deixat d’ingressar 1,6 milions d’euros en estos anys, perquè l’hem anat baixant dins de les possibilitats limitades que teníem i tenim, perquè les valleres i els vallers no han de pagar una situació que ells no han creat.

Per això l’Ajuntament hui en dia ingre-ssa el que gasta. No és fàcil dir-ho, però ens devem a la gent i han de conéixer la realitat del seu municipi i perquè hem hagut de renunciar a moltes coses. Tot i això ens esforcem cada dia per a realitzar projectes i polítiques que milloren la vida de les persones. Perquè eixe és el nostre millor motor per a superar cada obstacle i fer avançar la Vall d’Uixó.

*Alcaldessa de la Vall d’Uixó