Ahir va ser un dia molt trist per a Castelló i per a la democràcia. Per primera vegada, el nostre Ajuntament no ha arribat a un consens per a defensar la igualtat de drets i oportunitats entre dones i homes, consens al qual havia arribat sempre amb la celebració del Dia Internacional de les Dones.

«I com pot ser això?», es preguntaran vostés. Com pot ser que algú no done suport a la igualtat salarial entre homes i dones? Com pot ser que no arribem a consensos per a avançar en el desenvolupament de les polítiques per la igualtat i contra la violència de gènere? Com pot ser que algú no vulga una llei d’equiparació efectiva salarial entre dones i homes? Com pot ser que algú no denuncie les discriminacions per raó de sexe? Com pot ser que algú no defense la conciliació i la corresponsabilitat?

Doncs pot ser. L’extrema dreta ha trencat un pacte institucional que és de justícia social amb afirmacions tan rastreres i malaltisses com «consenso progre» o «chiringuitos feministas supremacistas». La declaració institucional presentada per Compromís recollia mesures consensuades per tots els altres grups municipals de l’Ajuntament, al govern i a l’oposició. Però els terraplanistes, els de la «una, grande y libre, más viva que nunca», han trencat el consens polític perquè per a ells açò no va ni de gènere ni de violència masclista.

Neguen els tractats internacionals, neguen les lleis europees, la Constitució, les lleis estatals i inclús els pactes d’estat i valencià contra la violència masclista i de gènere. Volen que amaguem una xacra social que ens assassina pel fet de ser dones.

És lamentable que siguen còmplices d’una situació que discrimina a una part de la societat, que vulnera els nostres drets i limita les nostres llibertats. La nostra obligació com a demòcrates és defensar la igualtat, és no permetre els privilegis d’uns en detriment d’altres, és seguir treballant en contra del terrorisme masclista i és defensar els drets de totes i de tots i deixar a banda anomalies democràtiques.

*Portaveu adjunta de Compromís a l’Ajuntament de Castelló