Segons l’últim estudi de l’OMS (Organització Mundial de la Salut), la comunitat amb major necessitat de places residencials després d’Andalusia és la de la Comunitat Valenciana (20.844 necessàries). Aquesta dada, al costat de la que preveu que 1 de cada 4 valencians tingue més de 65 anys al 2033, ens planteja un futur amb necessitats sociosanitàries per escometre amb un temps estimat d’actuació i que no podem variar.

És per això que cal destacar que, des de meitats de l’any passat, a Vinaròs està començant a ser una realitat la nova residència per a la gent major que, complementada amb el Centre de Dia que es trobarà a la planta baixa d’aquest, serà una realitat aquesta legislatura. Una obra, que cal recordar, tindrà 18 mesos d’execució.

Aquesta nova infraestructura suposarà ni més ni menys que la generació de 45 llocs de treball entre directes i indirectes. Aquesta infraestructura, a prop de l’hospital Comarcal, el Centre Creixem o el grau formatiu de l’IES Vilaplana, situa també a Vinaròs com un referent en la formació i ocupació sociosanitària i educativa en aquest àmbit. De fet, la intenció és que compte amb un espai de formació per a futurs professionals del sector.

Una infraestructura vital que naix abrigada per la nova normativa de la Generalitat Valenciana en matèria d’atenció sociosanitària i que facilitarà la integració dels usuaris en un espai càlid, obert, amb patis, terrasses i llocs de convivència social.

Estem parlant d’una obra que supera els 5.400 m², amb dos volums a construir (un de 3 i l’altre de 2) i que posarà a disposició dels usuaris 54 habitacions dobles i 37 simples. De les 145 places, 85 seran públiques gràcies a la col·laboració de la Generalitat i el nostre president Ximo Puig.

Una demanda que s’està tornant realitat i que, a més a més, donarà servei no només a Vinaròs, sinó a tota la nostra comarca del Baix Maestrat.

*Alcalde de Vinaròs