Com a part del paquet de mesures per a lluitar contra la crisi del camp, el Govern va aprovar ahir en el Consell de Ministres un decret llei per a reformar la Llei de la cadena alimentària i garantir la rendibilitat de les explotacions agroalimentàries.

Les mesures contemplades en aquest text legislatiu són fruit del diàleg mantingut pel Govern amb els actors implicats en la cadena alimentària, com són agricultors, ramaders, comercialitzadors, consumidors, indústria agroalimentària, i distribuïdors.

Entre altres qüestions, el nou decret inclou tambié mesures contra la venda a pèrdues, introdueix els costos de producció com a referència en els contractes per a fixar preus de venda, a més de la publicitat de les sancions greus i molt greus.

La iniciativa servirà per a reforçar els mecanismes de control sobre els costos associats a la producció i venda d’aliments, i introduirà noves exigències a les promocions en els supermercats. Tot amb la finalitat d’evitar la banalització dels productes agraris, prohibir les pràctiques de competència deslleial, així com reforçar els contractes escrits, en els quals serà obligatori incloure els costos efectius de producció, per a donar garantia i fiabilitat.

Així, el decret llei per a modificar la cadena alimentària obligarà els operadors d’aquesta cadena a abonar un preu igual o superior al cost de producció de l’anterior escaló, de manera que no es puga comercialitzar a un preu inferior com es feia fins ara.

Aquest és un primer pas ferm i decidit de l’Executiu que reconeix com a legítimes les reivindicacions que es plantegen. A més, al llarg de la legislatura prepara diversos canvis legals que beneficiaran el sector, com ara, entre d’altres, una nova Llei d’Interprofessionals.

Precisament, l’impuls de les organitzacions interprofessionals té especial interés en el sector dels cítrics perquè és una de les eines més importants per a millorar la vertebració del sector i la seua capacitat d’actuació conjunta, per a la promoció. És necessari impulsar el funcionament d’una interprofessional potent per a la taronja i la clementina.

Per la nostra part, ací, dilluns passat vam mantindre una reunió preparatòria de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador per a la trobada de demà dijous amb el President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, al Palau de la Generalitat, en què se li plantejaran totes els qüestions que afecten el sector citrícola tant important a la provincia.

Nosaltres mantenim l’esperança que aquesta reunió també siga ben profitosa, i n’estem segurs que ho serà per a tots, perquè el camp valencià necessita solucions i ara, més que mai, els llauradors i els nostres representants en les institucions han de ser còmplices per tal d’assegurar el futur del sector agrari, en general, i, com no, del sector citrícola, en particular.

*Alcaldessa de Borriana