Que estem vivint un fet insòlit en la nostra història és més que evident. Fa més d’una setmana que el covid-19 ens té confinades i confinats a casa, sense eixir d’allí per a res més que allò l’estrictament essencial. Ens ha canviat la vida des del moment en què el coronavirus va passar de ser una part més de la informació internacional als mitjans de comunicació a ser una pandèmia de caràcter global.

Actualment totes les persones que podem realitzar les tasques laborals via telemàtica ho fem davant l’ordinador i des dels menjadors de casa, transformats en oficines. Però què passa amb totes aquelles persones que no poden desenvolupar la seua feina via telemàtica? Hi haurà sectors que es veuran especialment perjudicats, com per exemple les empreses dedicades a la cultura.

Els pròxims mesos seran molt durs. Però no vull que pensen que sóc pessimista, més aviat tot el contrari. És evident que d’aquesta situació excepcional també estem traient conclusions positives: eixes vídeo-telefonades amb amistats i família per recordar-nos tot el que ens trobem a faltar, eixos concerts als balcons que omplen els carrers d’aplaudiments o eixes xarxes de solidaritat per fer que el més essencial arribe a cada de les persones majors o malaltes.

Aquesta crisi sanitària i productiva està fent que la gran majoria de la ciutadania mostre la seua millor cara, la creativa, la col·laborativa, la còmica. Però també agreuja situacions ja de per si complicades com les que pateixen les dones i els xiquets i xiquetes que són víctimes de violència de gènere.

A elles i a ells vull recordar-los que estem ací, que la millor cara d’aquesta societat injusta els mira i els ajuda. Els serveis d’Igualtat a l’Ajuntament de Castelló es mantenen com a essencials. No abaixem la guàrdia, no deixem cap dona sola.

Juntes i junts superarem la pandèmia i també la crisi que se’ns apropa. A nosaltres ens pillarà mans a l’obra, com a tota eixa part de la societat que treballa sense descans per poder parlar d’aquesta alarma com una història del passat.

*Regidora de Cultura i Feminismes de l’Ajuntament de Castelló