En el món acadèmic, i particularment a la Universitat Jaume I, sempre hem sigut conscients de la importància de la investigació en la nostra missió com a institució, així com de la necessitat de transferir aquest coneixement a la societat. Com afirma Maria Blasco, directora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), «la ciència és entendre com funcionen les coses i és el camí cap a una humanitat futura molt millor que la que tenim ara». Amb eixe esperit, la investigació, la transferència i la innovació estan incorporades en el nostre ADN com a Universitat. Per mencionar alguns exemples, l’UJI disposa de més de 170 grups d’investigació, 14 instituts d’investigació i 28 departaments on es desenvolupa una part important de la recerca, a banda de l’Escola de Doctorat, on es fan els primers passos en la carrera investigadora.

A més a més, el Parc Científic, Tecnològic i Empresarial (Espaitec) vehicula les iniciatives innovadores de la comunitat universitària, alhora que acull braç a braç amb el nostre personal investigador, més d’una vintena d’empreses de caràcter innovador. D’altra banda, l’UJI està fermament compromesa a fer arribar a la ciutadania la rellevància de la ciència per afrontar els reptes de la societat a través d’estructures i iniciatives com el Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana.

El nostre impuls a la recerca al llarg de quasi trenta anys ens ha permés retenir i captar talent, convertir-nos en referents internacionals en alguns àmbits i incrementar un 40% la captació de fons europeus per a la investigació. Tot un esforç col·lectiu que ens ha consolidat entre les 600 millors universitats del món de les 20.000 existents, segons el rànquing de Xangai, que ens ha situat en el lloc vuitè dels centres espanyols en recerca, segons la darrera actualització del rànquing CYD.

Aquesta aposta de l’UJI per la ciència també ha quedat palesa davant de la pandèmia. Des del primer moment, hem activat la nostra capacitat investigadora per a fer front al coronavirus. Ho hem fet des del convenciment que aquesta resposta és el millor exemple de transferència del coneixement que es genera al nostre campus, i una mostra més del que pot fer l’UJI per la societat.

Així ho demostra la resposta del nostre personal i dels grups d’investigació davant la pandèmia. Una vintena d’investigadors i investigadores de la Universitat Jaume I, amb la coordinació del Vicerectorat d’Investigació i Transferència, s’han posat en marxa per desenvolupar diferents projectes que permetran conèixer aquesta nova malaltia i contribuir a pal·liar els seus efectes. També cal destacar la contribució pràcticament immediata de diferents empreses instal·lades al Parc científic proporcionant solucions i productes per al repte de la covid-19.

Igualment, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació ha intensificat la seua activitat. Un exemple és la creació d’una nova secció en el portal d’investigació de l’UJI, que incorpora informació sobre estudis, projectes i articles del nostre professorat per a abordar la covid-19 des d’una perspectiva multidisciplinària.

La sensibilitat cap a la investigació també ha quedat demostrada amb l’acord del Consell de Direcció de l’UJI d’ampliar, per un període inicial de tres mesos, els contractes laborals del personal investigador vinculats al nostre Pla de promoció de la investigació. Aquesta mesura pretén reduir l’impacte que està tenint la covid-19 en l’activitat investigadora i, en aquest cas, en el personal investigador en les primeres etapes de la seua carrera investigadora.

No podem oblidar tampoc que l’UJI va respondre de manera immediata a la crisi sanitària i va posar a disposició de les autoritats sanitàries material sanitari en estoc, instal·lacions, equipaments i grups d’investigació. Aquest oferiment, que es materialitzarà ben prompte en projectes concrets, exemplifica el tarannà investigador de la nostra Universitat, i el nostre compromís amb la societat a la qual servim.

En definitiva, la pandèmia no ha fet més que evidenciar l’aposta de l’UJI per la investigació, la transferència i la innovació i s’ha posat de manifest que la ciència i la innovació són essencials per a la nostra vida quotidiana. La societat ha pres consciència del paper de la ciència, siga per a la prevenció, diagnòstic o tractament de la pandèmia; per la tecnologia que ens permet teletreballar o mantenir-nos connectats, o per la necessitat d’analitzar l’impacte econòmic i social d’aquesta crisi sanitària.

Ara cal seguir apostant per la ciència. Arran de la crisi del coronavirus, en una entrevista recent, l’economista francès Thomas Piketty defensava la necessitat de tenir «un gran pla de reinversió en serveis públics, en salut, en educació, en universitats, en mitjans digitals; perquè, bàsicament, aquest és el vertader desafiament del futur». Una relació a la qual cal afegir la ciència. Tot l’esforç que s’està fent ara (recursos econòmics, personals, talent, equipaments, etcètera) servirà de ben poc si no mantenim i reforcem en el temps aquesta aposta per la ciència. No ens oblidem que invertir en ciència és la millor visió de futur que podem tenir. Fem-ho possible.

*Rectora de la Universitat Jaume I