Rafael Prada de Conflent, José Monfort i Eduardo Ferreres van ser els primers. Les tres primeres víctimes de la repressió franquista que, a petició de les famílies, vam exhumar en la fossa comuna del Cementeri de Sant Josep. D’açò fa ja dos anys.

A ells els van seguir altres. En la segona fase vam recuperar les restes de 18 homes, tots afusellats entre maig i abril de 1940. I va ser l’Ajuntament de Castelló qui ho va fer possible. Per què som la primera administració local, el primer Ajuntament de l’Estat, que ha dedicat els seus esforços humans i econòmics a exhumar els valleges comunes de l’època franquista, a reparar la injustícia de més de quaranta anys d’encobriment, silenci i oblit.

Hem aconseguit tornar una part de la dignitat a persones que van patir un dels episodis més horrorosos, el de l’execució i desaparició de centenars de demòcrates castellonencs en la postguerra. Van ser persones assassinades i condemnades a l’oblit; persones que no van renunciar mai a la seua llibertat i que van morir lluny del camp de batalla. Una tragèdia massa anys silenciada, una injustícia massa anys tolerada, una vergonya massa anys amagada.

Les exhumacions continuaren enguany, per una qüestió de qualitat democràtica. I, afortunadament, l’Ajuntament de Castelló ja no estarà sòl. Aquesta vegada, la Conselleria de Transparència i Qualitat democràtica i la Diputació Provincial se sumen a l’objectiu de la Regidoria de Memòria Democràtica de Castelló en la intervenció arqueològica més gran en la fossa comuna.

Per primera vegada, tres administracions públiques treballarem per la reparació històrica. Les tres institucions anirem de la mà per a superar eixes anomalies democràtiques que encara hui, més de quaranta anys després i per a vergonya de totes i tots nosaltres, es mantenen indignament. Ha arribat el moment donar pau a totes les famílies que no van poder soterrar els avantpassats. No som a temps de fer justícia amb aquestes persones però si d’ajudar a tancar uneixes ferides que no podem mantenir obertes si volem avançar com a societat democràtica.

*Regidora de Memòria Democràtica de Castelló