En aquest país, fins ben entrat el segle XXI era tan difícil sentir crítiques a Juan Carlos I en els mitjans de manipulació de masses com un programa parodiant a Franco en la televisió espanyola dels anys 50. Al carrer, en canvi, els rumors sobre el comportament inadequat de la Casa Reial eren habituals.

Pocs imaginaven, però, que els comentaris caricaturescos es quedaren tan curts. El primer cas en visibilitzar-se va ser el gendríssim, Urdangarin, per una gran trama de tractes de favor i apropiació de fons indeguts. La infanta i esposa de l'acusat es va salvar pels pèls al·legant «no ho sé» i «no ho recorde».

Hagueren de passar 35 anys des de la coronació del Borbó perquè els espanyols conegueren detalls del pressupost i salari del cap d'Estat i la seua família: al temps quasi 8 milions d'euros anuals. En canvi, la quantitat total de la seua fortuna personal és encara un misteri, tot i la recent aparició de comptes del monarca a Suïssa.

Des de Compromís per Vila-real pensem que aquest comportament tan poc exemplar no el fa mereixedor de retindre la medalla d'or de la ciutat, perquè la majoria de vila-realencs som gent honrada i treballadora. En canvi, el Govern socialista de la majoria absolutista actual, amb l'inefable suport de Podemos, va votar per mantindre els honors daurats a aquest rei desvergonyit.

Cal dir que als mitjans habitualment manipulats pel Pp$o€ res ha canviat, perquè l'actual monarca Felip VI rep ara els mateixos aplaudiments unànims que son pare fa uns anys. Cap crítica ni ombra de dubte al «preparat». Sembla ser que qui hereta la corona, entre altres privilegis, hereta també la complicitat i suport dels mitjans de manipulació. H

*Regidor de Compromís per Vila-real