Dimecres passat vam aprovar el Decret-Llei de Tanteig i Retracte, una ferramenta clau per ampliar el parc públic i garantir el dret constitucional a un habitatge digne. Dret què, a més a més, tal i com recull la Constitució, ha de ser garantit pels poders públics i, en aquest sentit, portem molt de temps treballant a les Corts i també al Consell del Botànic.

Durant l’Estat d’Alarma hem pogut garantir al 100% aquest dret; s’han paralitzat totalment els desnonaments i fins i tot va tindre accés a un habitatge la gent sense sostre, persones al límit de la pobresa que no tenen absolutament res. Si hem estat capaços de fer-ho en eixe moment, des de Compromís ens neguem a donar ara un pas enrere. Per això aprovàrem aquest Decret-Llei, per a seguir avançant amb valentia des de les administracions en la lluita per la consolidació dels drets bàsics.

I què suposa aquesta norma? Molt, perquè atorga a l’Administració un dret preferent a davant la compravenda d’habitatges. I el fet de que l’Administració puga avançar-se a un fons voltor, per exemple, suposa un gran pas per frenar l’especulació que hem estat patint durant molts anys.

Per això l’oposició, que s’ha mostrat contraria aquest decret, haurà d’explicar per què no estan d’acord en que l’administració pose fre quan s’especula amb habitatges que es venen a 1.000 i 1500 euros a grups inversors, com ha passat en la recent compravenda intervinguda pel Botànic: 218 vivendes que anaven a vendre’s a estos preus irrisoris a un fons voltor han acabat formant part del parc públic d’habitatge i tindran un ús social per la ciutadania. Coneixeu a algú, que no siga un fons voltor, que haja pogut comprar una vivenda a estos preus?

Amb les famílies sobreendeutades pel preu del lloguer i les hipoteques, des de Compromís anem a seguir posar tot el nostre esforç per combatre l’especulació. Aquest decret és un gran avanç, però queda molt per fer. H

*Diputada de Compromís a les Corts