Divendres comença la cinquena edició del Festival d’Arts Escèniques sense Text de Castelló, el MUT!, una proposta que es fa gran any rere any i que, enguany especialment, fa gran la programació cultural municipal. Perquè malgrat el context sociosanitari, el MUT! s’adapta, continua fidel al seu estil i garanteix, sobretot i davant de tot, que la cultura és segura.

Aquest cap de setmana, la ciutadania tornarà a eixir al carrer per a gaudir d’una programació amb una dotzena d’obres i representacions durant tres dies que seran molt intensos. I ho seran especialment per als i les artistes, el personal de producció, el d’escenogràfica, el tècnic i l’organització perquè enguany hem multiplicat els passes per tal d’assegurar que els aforaments són limitats, es garanteixen les mesures de seguretat i els espais s’higienitzen després de cada funció.

Ja ho veuen, desenes de professionals treballaran intensament per oferir un MUT! Amb tota la qualitat habitual i millors condicions que mai. Perquè, vostés ja ho saben i jo no em cansaré mai de repetir-ho, la cultura és segura. I ho és gràcies als enormes esforços dels i els professionals dels sectors i de les institucions que sabem que, comptant amb elles i amb ells, garantirem també la salut de la ciutadania.

I és per això que en la programació cultural d’aquest últim quadrimestre hem confiat en eixes i en eixos professionals i, especialment, en aquells i aquelles que són de la nostra terra. Durant els últims dies hem vist mobilitzacions i reivindicacions dels diferents sectors culturals arreu de l’Estat. El que fan és una crida d’auxili, perquè sense programació, la cultura s’ofega, el teixit empresarial queda ferit de mort i totes, absolutament totes i tots, perdem si la cultura s’afebleix.

S’encén l’alerta roja de la cultura, bé de primera necessitat, un sector del qual viuen moltes persones i un dret fonamental. Els i les convide a exercir eixe dret el cap de setmana, a eixir al carrer i a gaudir de l’edició més especial del MUT! H

*Regidora de Cultura de Castelló