Amb l’esperança posada en la ciència encetem un nou curs acadèmic, molt condicionat per una pandèmia. Un curs que seràatípic, requerirà molt d’esforç, capacitat d’adaptació, responsabilitat i compromís institucional. Amb aquestes paraules, i amb un agraïment ben sincer a la comunitat universitària i a la societat per la seua resposta davant la pandèmia, donàvem inici al curs acadèmic 2020-2021 el passat divendres a la Universitat Jaume I.

Un curs que portem preparant des de fa molt de temps, on l’adaptació a la docència semipresencial ha suposat un esforç titànic, i la investigació s’hi ha adaptat, cercant sinergies amb les institucions i el sector productiu per ferfront a la pandèmia. Per posar algun exemple, a l’UJI s’han generat 47 idees de col·laboració que hancristal·litzat en 22 projectes. Alguns d’ells, com el de control d’aforaments al campus o l’anàlisi de la càrrega vírica en les aigües residuals, ens estan aportant solucions innovadores. També s’han posat a disposició de les autoritats sanitàries equipaments i personal investigador amb experiència en proves virològiques i diagnostiques i estem prestant atenció psicològica, al mateix temps que fomentem hàbits saludables.

A partir de demà, aplicarem mesures preventives, organitzatives i tecnològiques davant el retorn presencial a les aules, però no renunciem, com cada inici de curs, a liderar nous projectes i buscar solucions a temes que tenim pendents. Començant pels projectes en l’àmbit docent, continuarem amb el disseny i implantació d’una oferta d’estudis, tant de títols oficials com propis, que done resposta a una societat globalitzada i en constant canvi.

En l’àmbit de la investigació, incrementarem, com ja hem fet des de l’inici de la legislatura, la captació de fons (autonòmics, estatals i europeus) i la nostra projecció internacional. A més a més, encetarem dues línies d’acció recollides en el nostre plad’acció de govern: el programa de captació i retenció del talent i la creació de la Unitat de Transferència. Això ens permetrà potenciar sinergies entre els grups d’investigació, Espaitec, la FUE, el sector empresarial i l’Agència Valenciana de la Innovació, entre altres.

A més a més, incorporarem la innovació als projectes relacionats amb la difusió de la ciència i la cultura, la transformació digital i la millora educativa. Al mateix temps que aspirem a ser una universitat més inclusiva i més igualitària. Precisament per això, aquest curs presentarem un nou programa d’atenció a la diversitat, el III Pla d’Igualtat i prestarem especial atenció a la diversitat lingüística.

En definitiva, encetem un nou curs universitari amb projectes nous i unes línies d’acció de govern definides, però necessitem desbloquejar dos temes a l’UJI, la solució dels quals depenen de la voluntat política dels governs.

El primer, el més urgent, és el finançament universitari. A l’àmbit estatal, l’aprovació de l’Estratègia espanyola de ciència, tecnologia i innovació 2021-2027 preveu equiparar la inversió en R+D+I a la dels països europeus, és a dir, arribar al 2,12% del PIB en 2027. Com a previsió és una bona notícia. Ara cal passar de la retòrica als fets, perquè no oblidem que els fons destinats a universitats són sempre una inversió. I així es constata en l’últim informe de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques, on es recull que el sistema universitari públic valencià retorna a la societat 2,7 euros per cada euro que l’administració destina al seu finançament. A més a més, convé recordar que el 70% de la ciència la fem les universitats. Precisament per això, reivindiquem que el fons europeu de recuperació també arribe a les universitats i poder seguir sentmotors de canvi en el territori.

En l’àmbita utonòmic, reivindiquem recuperar els nivells de finançament previs a la crisi. El pressupost de l’UJI es troba en nivells de fa deu anys. Necessitem un nou model de finançament universitari, just, estable i de futur, amb indicadors actualitzats i que ens assegure seguir sent instrument de transformació social, tal com reconeix la llei de creació de la Universitat Jaume I, que aquest curs compleix trenta anys.

L’altre tema pendent de solució té a veure amb la taxa de reposició, que impedeix la promoció del nostre professorat acreditat. En el cas de l’UJI, hi ha un acord entre universitats per a la cessió de taxa de reposició, tenim el vistiplau de la Generalitat, l’aval del Ministeri d’Universitats i no suposa cap despesa addicional, però falta l’autorització del Ministeri d’Hisenda. Falta, en definitiva, voluntat política.

Espere que els governs ens ajuden davant els desafiaments que afronta l’UJI el curs 2020-2021 i no es perda una oportunitat de demostrar, amb fets, que la política pot ajudar a resoldre els problemes de les persones i de les institucions. Per la nostrapart, conscients que el més valuós d’una institució són les persones, ens comprometem a destinar el màxim possible del nostre finançament a la promoció i estabilització del personal d’administració i serveis i del personal docent i investigador.

Sabem que aquest curs no serà fàcil i ens exigirà molta capacitat d’adaptació, però la comunitat universitària ja va donar una resposta exemplar per a passar d’una universitat presencial a una quasi 100% en línia en temps rècord. També ha fet ara un esforç majúscul per planificar un noucurs i a adaptar-se a la modalitat semipresencial. No dubte que, davant qualsevol adversitat, continuarem endavant. Ho farem per responsabilitat, per convicció i perquè l’UJI continue sent un referent social. H

*Rectora de la Universitat Jaume I