Fa uns quants anys, allà per 1998, les Spice Girls van protagonitzar l’spot televisiu Generation Next de Pepsi. El jingle entonat pel grup britànic, titulat More Over , evocava l’eufòria per l’entrada a una nova era, la dels 2000. Vint anys després, d’aquella estètica futurista i de l’ànsia d’eterna joventut intercultural no ens ha quedat més que una bombolla immobiliària, economia d’especulació i un planeta en emergència climàtica que posa en risc la pròpia vida de les persones.

La covid ha vingut ara sumar-se a aquesta mena de distopia de futur negre i decadent en la qual es troba el món. Enfront de la crisi de model que la pandèmia ha plantejat, i que ja havien posat de manifest moviments de joves com el , la Comissió Europea proposa una idea: fem d'aquesta situació una oportunitat per transformar el nostre sistema productiu en un de més sostenible.

Aquesta, resumida de manera molt simple, és la missió dels fons anomenats Next Generation , que constituiran bona part dels pressupostos, a totes les escales administratives, durant els pròxims anys i que hauran d'invertir-se en aconseguir un paradigma empresarial i domèstic més verd, més circular i telemàtic. Només l'assumpció i la implementació d'aquestes premisses ens permetrà seguir sent regions enriquides, no només en el panorama europeu sinó en el mundial.

Les institucions de proximitat hem d’estar preparades per a impulsar projectes a l’altura de la transició ecològica que ens planteja Europa i hem d’assegurar que aquest trànsit passa també per les nostres comarques d’interior. Com bé va dir la consellera Mireia Mollà en la presentació del Pla Director de l’Aigua de la Diputació de Castelló, la sostenibilitat és una qüestió de justícia.

I com deia el jingle, «You gotta know the rules, if you wanna play the game» . Coneixem les regles i ací estarem per assegurar la igualtat de tota la població de les comarques del Nord, d’aquesta generació i de la pròxima . H

*Diputat de Promoció Econòmica