El pròxim 23 d’octubre, des de l’Ajuntament d’Almassora, lliurarem la distinció de fill predilecte de la vila a Tomás Llorens Serra . Amb una extensa trajectòria professional, les aportacions d’aquest almassorí de naixement han tingut repercussió internacional i fan d’ell una de les grans figures del món cultural contemporani.

Director de l’IVAM i el Museu Reina Sofía, autor de nombrosos assajos i articles i comissari de moltes de les exposicions de més renom de l’Estat, Tomás Llorens ha merescut, entre altres distincions, de la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts l’any 2007. Aquest guardó que concedeix el Ministeri busca reconéixer persones o institucions que han destacat en l’àmbit de la creació artística i cultural, en el foment o la difusió de l’art i la cultura o la conservació del patrimoni artístic, com és el cas de Tomás Llorens.

És un orgull tindre persones com Llorens al capdavant de les institucions, que vetllen per preservar el nostre patrimoni cultural i artístic i donar-lo a conéixer, dins i fora de les nostres fronteres. Estic segura que la influència que Almassora ha exercit sobre Llorens ha condicionat la seua visió de les arts, la seua percepció de les materialitzacions més subtils de la cultura popular a les grans obres. La nostra llengua, la nostra cuina, els paisatges de l’horta, de la mar i del secà i la música tradicional han acompanyat aquest gran expert en les múltiples experiències que ha viscut arreu del país i del món.

Malauradament, situacions com la pandèmia i el virus de la ultradreta, que ens nega el dret a la identitat cultural, posen de manifest la necessitat i el deure que com a societat tenim per preservar allò que ens identifica i ens és propi. Cal que les administracions garantisquen també l’accés a una cultura diversa, oberta i, en aquests temps, també segura.

La Conselleria de Cultura que lidera el company de Compromís Vicent Marzà és un exemple d’institució que ha actuat de manera immediata per ajudar un sector que tant està patint amb la crisi. Perquè genera també eixos imprescindibles, ara més que mai, llocs de treball estables i de qualitat. Els reconeixements són necessaris, però més encara ho és mantindre viva la cultura. Més persones com Llorens i més polítics com Marzà, ens fan falta per tal de conservar-la. H

*Portaveu del Grup Municipal

Compromís per Almassora