Ha arribat eixe moment en què toca desitjar bon Nadal i mirar programes televisius que resumeixen les efemèrides més destacables de l’any. A aquelles que ens dediquem a la gestió pública, ens toca fer eixa reflexió sobre el que ha sigut 2020, encara que fa mesos que pensem i planifiquem 2021.

Si m’ho permeten, jo començaré pel final. I és que aquesta setmana per la ciutat i la província de Castelló han tingut dos fets polítics ben importants. El primer és que a la Diputació, el govern hem aprovat un pressupost ambiciós i expansiu, marcat per la recuperació econòmica, el municipalisme, la sostenibilitat i ser escut social en les nostres comarques. Un pressupost que, per import i pel moment en què arriba, és històric. Les àrees que gestionem des de Compromís tenen un rol fonamental en la creació d’oportunitats i en el futur econòmic i mediambiental, tan necessari en aquest moment a les nostres comarques.

D’altra banda, a l’Ajuntament hem fet ja passos definitius per tenir aprovat el Pla General, la ferramenta que cohesionarà la nostra ciutat, desterrarà l’especulació i permetrà el desenvolupament econòmic i social de Castelló. A mi, que estic en aquest procediment des del principi, des de les primeres reunions amb el veïnat dels diferents barris, em genera una especial satisfacció, i crec que és una grandíssima bona notícia per anar acabant aquest any terrible.

L’any ha estat marcat per la pandèmia i ho estaran també les festes. Però aquell missatge de Compromís d’«açò també passarà» que llançàrem al març, cada vegada està més prop. Tornaran les abraçades que ens han prohibit i les rialles que no hem pogut fer.

Encara que ha sigut un any molt dur -tant políticament com personalment- i encara que la pandèmia ens ha posat al límit, també ens ha ensenyat quines coses eren essencials. Ha servit per a adonar-nos del classisme de certa gent i per a valorar els detalls que abans no veiem. Com sempre vam dir Compromís, tot no és covid. La vida segueix i l’emergència climàtica i les desigualtats socials són reptes als quals no els podem donar l’esquena. La gestió de la crisi sanitària no ens ha fet abandonar aquests assumptes, era un esforç, sí, però els responsables sabíem que havíem de fer-ho.

Tanque el 2020 i l’equip amb què treballe podem dir que acabem l’any amb la satisfacció d’haver aconseguit objectius fonamentals. La implantació del contenidor marró, l’arribada dels educadors ambientals, l’increment de colònies felines, la implantació de la cita prèvia reduint l’espera del veïnat de Castelló, la xarxa d’electrolineres en la província, la posada en marxa de la planta de purins de Salsadella, l’aprovació del Pla Director de l’Aigua... i moltes accions més.

Sabem que 2021 ens presentarà grans reptes i estem disposades i disposats a continuar treballant tan de valent com fins ara per a superar-los i millorar la vida de milers de persones a la ciutat i a la província.

Espere que passen el Nadal de la millor manera possible, que tinguen molta cura i que 2021 siga un any de salut (molta salut) i sostenibilitat. Bones festes! H

*Portaveu de Compromís a l’Ajuntament i la Diputació de Castelló