Cada any, amb motiu de la commemoració de la fundació de la nostra ciutat, els grups municipals amb representació a l’Ajuntament ens reunim per a acordar l’atorgament d’una distinció especial --el premi 20 de Febrer- a les persones, col·lectius i entitats que destaquen per la seua implicació en la vida de Vila-real. No és una elecció fàcil: en una ciutat viva, solidària i oberta com la nostra, són moltes les persones que ens ajuden, dia a dia, cadascuna des del seu àmbit, a fer la Vila-real que volem i de la que tan orgullosos ens sentim.

Enguany, a pesar de la pandèmia per la covid-19 i de totes les dificultats que ens imposa --o, potser, amb més motiu per això- no podíem deixar de reconéixer la importància de la societat, d’aquells que, des del seu treball individual o com a part d’un col·lectiu més ampli, marquen la idiosincràsia i el caràcter del nostre poble. Els sis guardonats en 2021 amb els premis 20 de Febrer són un exemple d’aquesta societat diversa, dinàmica i implicada, d’eixa dicotomia poble-ciutat que ens fa tan únics i especials: l’Hostal Sant Joan, Pilar Cerisuelo , Rosanna Cantavella , Pascual Falcó Saleta , Manuel Usó el Roget i Paula Pérez Luceño .

Podria dir moltes coses d’elles i d’ells i, probablement, no faria justícia al paper que desenvolupen a la nostra ciutat ni a l’estima que senten pel nostre poble. Des de l’àmbit empresarial i social, com l’hostal Sant Joan, un dels establiments més antics i de major arrelament a la ciutat; el professional, com la periodista Pilar Cerisuelo o la catedràtica de Filologia Rosanna Cantavella; o l’associatiu, amb Manuel Usó Cheza, el Roget , president de l’Adoració Nocturna. També l’àmbit esportiu està representat enguany en els premis 20 de Febrer en la persona de Pascual Falcó Sala Saleta , president del Club Ciclista Vila-real i persona molt implicada en la vida esportiva local i en la consolidació de la nostra marca com a Ciutat de la Salut i de l’Esport. I, és clar, l’àmbit sanitari, particularment colpejat en aquesta pandèmia i sense el qual no seria possible fer-li front, amb l’infermera Paula Pérez Luceño, jubilada recentment, original de Càceres però vila-realenca de cor.

A tots ells, Vila-real els vols retre un particular homenatge. No serà fins que la situació sanitària ho permeta quan podrem formalitzar aquest reconeixement en un acte oficial de lliurament dels premis, però, d’una forma o altra, els sis guardonats de 2021 saben, ja que Vila-real, el seu poble, la seua ciutat, els tenim en una especial estima.

Des que, en 2006, es van començar a concedir aquests premis en commemoració de la fundació de Vila-real, el 20 de febrer de 1274, són ja prop de 80 les persones, entitats, col·lectius i associacions de tot tipus que han rebut el reconeixement de la ciutat amb aquests guardons. Potser hi haja gent a qui li pareixen molts, però el cert és que són només una xicoteta mostra de tot el que els vila-realencs i vila-realenques tenen per oferir: treball, estima i dedicació per a fer de Vila-real una ciutat d’oportunitats en la qual batega el poble al cor. H

*Alcalde de Vila-real