Esta setmana ha vingut marcada per dos anuncis importants des de la Generalitat. Per una banda, el Pla Resisteix dotat amb 340 milions d’euros destinats als sectors més afectats per la pandèmia que ajudaran a 21.000 empreses, 43.000 autònoms i 47.000 treballadors afectats per ERTO. Per altra banda, l’augment de les restriccions a la mobilitat i a sectors com l’hostaleria i comerç, ja molt danyats per la crisi provocada per la covid-19. Dues mesures imprescindibles, però malauradament insuficients a conseqüència de la profunditat de la crisi.

Certament, els contagis no es produïxen solament en bars, restaurants o comerços, per tant caldrà una major implicació de cada ciutadà, empresa i organisme públic per frenar la propagació exponencial després de les festes de Nadal i Cap d’Any. De la mateixa manera, en el pla econòmic, serà necessari implementar mesures addicionals des d’altres administracions que ajuden autònoms i xicotetes empreses a resistir els embats produïts pels tancaments, reduccions horàries i confinaments.

En el cas de Moncofa, l’única ajuda econòmica de l’Ajuntament destinada a ajudar autònoms va ser aprovada fa pràcticament huit mesos i solament ha arribat, ara per ara, a nou persones i no beneficiarà en cap cas a més del 10 % dels treballadors autònoms empadronats en la població. Un altre fracàs del govern local del PP.

Així doncs, i davant la conjuntura actual, des de Compromís per Moncofa portarem al ple de gener una proposta d’ajuda dotada amb 300.000 €. Serà una subvenció de 750 € per a cada autònom i xicoteta empresa compatible amb altres ajudes i que estarà destinada a despeses fixes. En cap cas podrem acceptar un pressupost que no estiga destinat a la recuperació econòmica de les persones. H

*Portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Moncofa