Enfrontar-se a un full en blanc quan les xifres de la covid estan desbocades els assegure que no és una tasca senzilla, ni fàcil, ni amable. Veiem setmana rere setmana com augmenta la corba de contagis i la dramàtica xifra de morts, una situació absolutament desoladora. Per tant benvingudes siguen les restriccions si aquestes ajuden a rebaixar els contagis i alleujar la pressió dels hospitals. Uns hospitals amb un personal sanitari esgotat i desbordat.

Però clar, aquestes mesures restrictives també tindran com a conseqüència directa que diferents sectors socials acaben en una situació econòmica alarmant. Per això és important que les diferents administracions actuem, fermament, per a donar solucions immediates a aquelles famílies, gremis, sectors que veuen minvats els seus ingressos a causa d’una alarma sanitària d’ordre mundial.

Per exemple, el sector cultural. Els i les professionals de la cultura han arribat a 2021 amb pèrdues sense precedents. És la conseqüència directa d’una pandèmia que obliga a reduir aforaments i interrompre agendes. L’any 2019 les activitats culturals van suposar el 3,2% del producte interior brut. Però en 2020 aquesta aportació es va desplomar, amb locals d’oci tancats, sales de concerts sense poder programar, amb les administracions posposant projectes a quan la pandèmia ens ho permetera. El sector ha hagut de fer front a pèrdues milionàries quan encara es recuperava d’aquella estafa anomenada crisi del 2008.

I açò ens obliga, a les administracions, a reinventar-nos. A redefinir el què i el com. A reprogramar sense saber quan. A repensar com no deixar a ningú enrere. A reagendar per a tornar a oferir a la ciutadania la qualitat i l’oferta cultural que aquesta capital reclama, comptant amb tot el talent dels i les nostres artistes. I no és fàcil ni amable haver de treballar amb elles i ells amb l’horitzó de la incertesa. Però malgrat tot, seguirem acompanyant a tot el sector en aquests difícils moments fins a tornar de nou als escenaris. Perquè juntes i junts, reobrirem el teló. H

*Regidora de Cultura de Castelló