Vivim moments difícils. L’evolució de la pandèmia per la covid-19 està deixant xifres gravíssimes de contagis, pressió hospitalària i morts. Quan escric aquestes línies, un total de 2,16 milions de persones han perdut la vida en tot el món a conseqüència del virus; d’elles, 57.291 al nostre país. I la corba segueix en ascens.

Per a frenar-la, hem de posar tots de la nostra part. És l’hora de la responsabilitat personal. El president de la Generalitat ha hagut de prendre mesures molt dures que a ningú ens agraden, com el tancament perimetral i altres restriccions socials, però que són imprescindibles per a frenar l’expansió del virus. Si es tancava de forma tan dolorosa l’hostaleria, que ha deixat centenars de famílies i empreses en situació precària, amb les quals treballem també des de l’Ajuntament per a articular mesures que els ajuden a pal·liar la situació, cap sentit tenia que es pogueren traslladar les reunions socials a les cases o fins i tot al carrer. I per això, durant uns dies --almenys fins al proper 15 de febrer-- haurem de renunciar a reunir-nos a casa amb família o amics. A casa, només els de casa. Tampoc podrem fer-ho al carrer, amb la limitació de reunions en espai públic a un màxim de dues persones, excepte en el cas que convisquem amb elles.

En el cas de Vila-real, a més, com a ciutat major de 50.000 habitants, no podrem ni entrar ni eixir els caps de setmana, des de les 15.00 hores del divendres fins a les 6.00 hores del dilluns següent. Per què aquestes ciutats i no altres? Doncs perquè, perimetrant les 16 ciutats amb més de 50.000 habitants, aconseguim controlar la mobilitat de més de 2,5 milions de persones (el 36% de la població de la Comunitat Valenciana) en municipis on, a més, disposem de més recursos policials, ja que la majoria som ciutats amb dotacions de la Policia Nacional. I ja sabem que aquest virus s’alimenta de la mobilitat. És, per tant, una mesura incòmoda per a tots, però que ens ha de servir per a frenar d’una vegada per totes l’avanç del virus al nostre territori.

Per a fer-la complir, aquesta i la resta de restriccions anticovid, anem a desplegar a Vila-real un dispositiu de seguretat i informatiu sense precedents. Però hem de tindre clar que tots els efectius policials del món i totes les campanyes informatives del món no serviran per a res si no actuem cadascú des de la responsabilitat personal. La col·laboració ciutadana és una exigència ineludible per a què totes aquestes mesures tinguen l’efecte que tots volem.

Els vila-realencs i vila-realenques han tingut durant tota la pandèmia un comportament exemplar de manera majoritària. Però, malauradament, existeix un xicotet percentatge de la població que encara no ha entès la gravetat de la situació, que actua de manera imprudent i insolidària. A tots ells, els demanem ajuda i responsabilitat en el compliment de les mesures. De nosaltres depén que no hagen d’aplicar-se noves restriccions a mitjà termini que serien encara més costoses per a tots i totes. H

*Alcalde de Vila-real