M’agrada molt eixa frase que diu que «si no eres part de la solució, eres part del problema». Algunes fonts li l’atribueixen a Lenin i estic totalment d’acord. Per què crec que les persones que ens impliquem en la política, ho fem per buscar solucions, per a ajudar la societat a avançar.

Avançar, i fer-ho optimitzant els recursos dels quals disposem, és el que necessita Castelló per a projectar un futur basat en la sostenibilitat. D’això ens ha ensenyat molt aquesta crisi. Com també ens ha ensenyat quines són les coses importants i els assumptes que no podem ajornar. I entre les coses més importants que requereix Castelló està el Pla General.

Aprovar-lo suposarà garanties per les inversions i crearà les bases del desenvolupament urbanístic dels nostres barris. Perquè l’urbanisme no només és una qüestió de mapes. És crear una ciutat amable i humana, amb espais per a vianants, és assegurar la inclusió de les persones amb mobilitat reduïda i garantir els terrenys per a centres de salut i les escoles.

I en eixe sentit crec que és perfectament comprensible que vulguem garantir la construcció d’un nou conservatori. Des de fa anys, conviuen a la plaça Fadrell els conservatoris superior i professional de música i l’Escola d’Art i Disseny. L’espai s’ha quedat xicotet i no permet una docència digna. El conservatori de Dansa comparteix espai amb l’IES La Plana i el seu creixement constant també fa necessari un espai propi.

Per tot açò, l’Ajuntament de Castelló i la Conselleria d’Educació hem treballat junts per projectar un nou conservatori i per això el Pla General va reservar un terreny al carrer Gonzalo Puerto Mezquita ( davant la Ciutat de la Justícia) per a aquest edifici. Totes i tots, personal tècnic d’Urbanisme, personal docent, famílies, alumnat i responsables polítics coincidim a assenyalar que aquesta ubicació és ideal per la situació propera a instituts i a l’Auditori, per les connexions de transport públic i l’espai d’estacionament i per estar en una zona amb oferta d’habitatges de lloguer.

Per això crec que entendran la nostra sorpresa quan, hores abans de la Junta de Govern, vam comprovar com la denominació del terreny per a la construcció del conservatori havia estat eliminada del Pla General detallat. Sense explicacions i sense que cap ciutadà, administració, entitat ni empresa s’haja mostrat mai contrari a la ubicació en aquest solar municipal del conservatori. Per no parlar de la contraproposta d’ubicació a Enrique Gimeno, en una parcel·la menuda, allunyada del centre i on hi ha previst construir un institut.

I per això hem fet un pas endavant i hem donat una solució als i les vora 1.800 alumnes que tenen els conservatoris i escoles d’art Compromís per Castelló proposa construir el conservatori mitjançant el Pla Edificant , una opció que accelerarà el projecte. A més, presentarem una al·legació al Pla General per a recuperar el solar de Gonzalo Puerto Mezquita. És el que demanen els conservatoris, la comunitat educativa i cultural i els moviments veïnals. És el que Castelló necessita per exercir la capitalitat. Perquè nosaltres, ara i sempre, volem ser part de la solució. H