Fa uns dies observàvem atònits l’atac violent al Capitoli dels Estats Units animat pel discurs d’odi de Trump . Feliçment, poc després, Twitter suspenia el compte d’aquest energumen per clara incitació a l’odi.

A Espanya, l’extrema dreta es va afanyar a atribuir a altres aquest discurs extremista, com si no anara amb ells. Però la realitat s’imposa i aquesta setmana, per fi, Twitter ha bloquejat temporalment el compte de Vox per «incitar a l’odi». La xarxa social al·lega encertadament que està prohibit «amenaçar, assetjar o promoure la violència contra altres persones amb motiu de la seua raça, origen ètnic, nacionalitat, orientació sexual, gènere, identitat de gènere, religió, edat, discapacitat o malaltia». En definitiva, si prohibírem tot açò a Espanya desapareixerien almenys tres partits de dreta coneguts que, infeliçment, juguen amb aquest discurs.

Fa pocs dies, a Vila-real, vam aconseguir aprovar una moció per promoure una millora en les instal·lacions de l’Hospital de Vila-real amb la primera casa de parts del País Valencià per a millorar les condicions a l’hora de donar a llum. Com que he estat pare fa poc, puc certificar la importància de tindre un ambient agradable en un moment tan inoblidable.

Malauradament, Vox va votar contra aquesta millora. Els seus arguments, surrealistes, es van fonamentar en atacar Compromís. Però en realitat no era a nosaltres a qui s’atacava, sinó a les dones. Tothom coneix quin discurs fa servir habitualment aquest partit, per exemple, quant a la violència masclista, que per a ells ni tan sols existeix i en el seu lloc —diuen— solament hi ha violència «domèstica», com si el patriarcat no haguera existit mai en la història.

El discurs d’un altre partit ultraconservador, Ciudadanos, ens va sorprendre més. Van optar per una abstenció fonamentada en què ara cal invertir solament en la pandèmia. H

*Regidor de Compromís per Vila-real