Ara farà quasi un mes, el plenari municipal aprovava una moció per recolzar el sector cultural. Mantenir les programacions, campanyes de conscienciació per la cultura segura, instar les administracions públiques a mantenir programacions, i reivindicar la cultura com un bé essencial per al ciutadà.

Tots aquells acords han estat superats per l’elevat índex de contagiats que ha anat pujant. Ajornar la programació cultural que hi havia preparada per a dates posteriors no és fàcil, pensant en un sector ferit de mort. Cridar a companyies i artistes que tenien assenyalat el dia en roig, perquè tenien bolo i els tocava treballar no ha estat fàcil.

Companyies, músics, montadors, mànagers, productores que estan a casa, i que esperen ixos dies per a sobreviure en una situació anguniosa, i de la que ara depenen de les administracions públiques. Una cosa ha de quedar clara, NO suspenem, AJORNEM. I és necessari posar-li èmfasis a una opció que no és fàcil per al sector cultural, i tampoc per a l’administració. Algunes dates confirmades, altres a l’espera de saber quan tornarem a reprendre l’activitat, i totes esperant a que puguen tornar a l’escenari.

Cal treballar per a que tota ixa gent que tenia la contractació, tornar a pujar-los a l’escenari. És moment d’apostar i fer costat a la cultura perquè les persones que treballen en aquest sector puguen viure d’una manera digna, i molt important, perquè el seu consum és un dret de la ciutadania, que es tradueix en un deure de les institucions públiques, perquè la cultura és el que ens fa lliures.

Els que volen pujar a l’escenari han demostrat que poden oferir activitats controlades, segures i que, sobretot, poden servir de respir anímic i de reconstrucció per al ciutadà. La cultura contribueix al dinamisme de la societat, a la cohesió social, al diàleg intercultural i permet a tots expressar la seua identitat. La cultura facilita una ciutadania democràtica, fomenta la creativitat, el benestar i el pensament crític, i propicia la integració, la cohesió, la diversitat, la igualtat, i el pluralisme.

Perquè hem d’estar del costat d’un sector que ens ha ajudat quan estàvem tancats a casa, perquè és un motor econòmic valencià, i que a la vegada, ens fa ser més lliures, i funciona com una eina per al benestar de tota la ciutadania. Ajornem, no suspenguem, perquè sinó ens la carreguem. #culturanecessària H

*Regidor de Cultura, Patrimoni, Normalització i Agricultura de Borriana