La biografia de la bioquímica Margarita Salas és extraordinària. Investigadora infatigable, amb una trajectòria científica prolífica, va estar convençuda de la importància de la ciència bàsica. El treball de Salas va avançar en les tècniques d’amplificació de l’ADN, com les que actualment permeten les PCR. La seua figura també destaca per ser una de les poques científiques espanyoles de la seua generació que va accedir a un gran nombre de prestigioses institucions acadèmiques.

L’encara escassa presència de dones en els àmbits de decisió de la ciència, i la invisibilitat que va experimentar la pròpia Salas en alguns moments de la seua carrera, i que han viscut moltes científiques, són alguns dels motius per commemorar, cada 11 de febrer, la jornada establida per Nacions Unides com a Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. La reivindicació de la igualtat en la ciència pot ser, però, també creativa i fins i tot lúdica. La Universitat Jaume I ha realitzat enguany una sèrie d’activitats en línia, que posen de manifest el compromís institucional de la rectora, Eva Alcón , delegada de la Presidència de CRUE per a Polítiques d’Igualtat, i de tot el seu equip de direcció, per l’eliminació de la bretxa de gènere en ciència.

La comunitat universitària està involucrada en aquesta tasca per la igualtat. I una de les eines per aconseguir-la és, sense dubte, la formació contínua en Investigació i Perspectiva de Gènere, oferida a tot el personal investigador, presentada aquest 11 de febrer per Mercè Correa , directora de l’Escola de Doctorat, i Mercedes Alcañiz, responsable del curs i directora de la Unitat d’Igualtat. La perspectiva de gènere comporta la composició igualitària dels equips, i la consideració del gènere i el sexe, i altres possibles factors diferenciadors, en les diferents fases de la recerca. Són prou coneguts alguns biaixos de gènere històrics i escandalosos, com la manca de representació de les dones en estudis de seguretat vial, i per tant en els dissenys que augmentaven les conseqüències en cas d’accident, o en alguns estudis farmacològics, que assumien els homes com a únics prototips poblacionals en els assajos clínics. Però com la perspectiva de gènere ha de ser aplicada en tots els àmbits de recerca, per evitar desigualtats potser no tan cridaneres, però sí idènticament incorrectes, la formació oberta a tot el personal investigador garanteix una investigació amb una adequada anàlisi de gènere en la recerca, que ja s’avalua en diferents convocatòries de projectes.

Margarita Salas ha sigut protagonista, junt a altres científiques, de dues activitats desenvolupades a l’UJI aquest 11 de febrer, amb la coordinació del Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d’Investigacio i Transferència. Per una banda, Salas és una de les químiques de l’exposició Ellas tienen la fórmula , que pot visitar-se actualment a l’Àgora del Campus de Riu Sec. Investigadores de l’àmbit de la Química de la nostra universitat han explicat com valoren la trajectòria i treball d’algunes de les figures de l’exposició, i al mateix temps han divulgat la seua pròpia recerca actual. Aquesta combinació de referents històrics i presents, també caracteritza la mateixa mostra Ellas tienen la fórmula , que presenta científiques molt properes a la Jaume I com la nostra benvolguda Purificación Escribano o la doctora honoris causa de l’UJI, María Vallet . Iniciativa de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, la mostra ha estat assessorada pel catedràtic de Química Inorgànica Eduardo Peris , qui ha introduït l’activitat.

Però Salas també és una de les investigadores que forma part del joc L’auca de les científiques del Mare Nostrum , en què científiques dels països de l’àrea mediterrània poden ser conegudes de manera lúdica. El joc va ser ideat com a activitat de l’UJI per a la Nit Mediterrània de les Investigadores . La Nit , del projecte MEDNIGHT, consorci d’universitats públiques i altres institucions valencianes i murcianes, va ser esdeveniment associat a la European Researchers’ Night el passat 27 de novembre, amb el suport de la Generalitat valenciana a través de la Fundació per al Foment d’Estudis Superiors. Aquest 11 de febrer, grups d’estudiantat de secundària han jugat en línia a L’auca , en una activitat que ha comptat amb la participació de l’autora, Lara Ferrando , i de la il·lustradora i dissenyadora, Margarida Sancho . A més a més, com a resposta a l’interès que el joc ha suscitat en tota Espanya, s’ha publicat la seua versió en castellà. Esperem que gràcies a aquesta iniciativa, moltes joves no dubten en seguir els seus estudis de ciència, tecnologia, o enginyeria, i puguen gaudir al llarg de tota la seua vida de «l’emoció de descobrir», que Salas descrivia com a expressió de Severo Ochoa . De fet, diferents estudis localitzen en una edat prou primerenca la influència dels estereotips que marquen la renúncia de no poques xiquetes a aquestes branques del coneixement. No perdrem aquest talent, ni deixarem que la desigualtat afecte l’excel·lència de la ciència.

Remarquem, per últim, que el focus de Nacions Unides per a l’11 de febrer de 2021 s’ha posat en el paper de les dones científiques en la lluita contra la covid-19, i també en com les dificultats portades per la pandèmia han afectat les investigadores en l’inici de la seua carrera acadèmica i han revelat més situacions de desigualtat.

No oblidem, per tant, que els avanços recents en la igualtat de gènere en la ciència han de consolidar-se, i que aquest treball ha de continuar de manera decidida per totes i tots, institucions, col·lectius i persones. H

*Responsable del projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del vicerectorat d’Investigació i Transferència de la Universitat Jaume I