Ahir inauguràvem el webinar Mecanismes de finançament europeu i Next Generation EU , el primer dels quatre que conformen el cicle Fons Europeus 2021-2027 organitzat pel centre Europe Direct de la Diputació i destinat a la ciutadania i al personal d’ens públics i privats amb interés per gestionar projectes finançats amb pressupost comunitari.

Les 170 persones inscrites mostren l’interés manifest pels fons europeus, concretament pels anomenats Next Generation, una línia financera creada per reconstruir socioeconòmicament les regions europees arran la crisi de la covid. Una acció de la UE per a crear una base econòmica basada en la sostenibilitat, la digitalització, l’economia circular i la descarbonització, entre altres objectius.

I és que, més enllà del valor econòmic i material que li puguem atribuir als Next Generation, ressalta el seu valor polític i simbòlic, el d’una Europa que cuida de si mateixa, de la seua ciutadania i de la diversitat de territoris que la conformen. Pensem que aquests fons apleguen en un moment clau, quan el paper i l’estabilitat de la UE estaven en dubte, amb la reaparició de moviments antieuropeistes d’ultradreta i amb el brexit com a teló de fons.

El repte de la covid ha reimpulsat la convergència i la cohesió europea. Els i les representants públiques, els agents socials i econòmics, hem de saber com dissenyar els projectes de reconstrucció perquè siguen la ferramenta amb què implantem els fonaments d’un futur caracteritzat per la cura de les persones i del territori.

Per això, els convidem a participar en aquest cicle. Entre totes i tots aconseguirem que les nostres comarques isquen més fortes d’aquest període de resiliència. H

*Diputat de Promoció Econòmica, Ocupació i Internacionalització