Expectativa i esperança són els conceptes amb què rebem les últimes dades sobre la covid-19 a Borriana, i en general a la Comunitat Valenciana, perquè almenys ja es compleix un dels criteris marcats pels experts per a començar la desescalada en les restriccions.

La incidència acumulada ha abaixat fins als 224 contagiats per cada 100.000 habitants, per davall de la mitjana d’Espanya. La Comunitat retrocedeix per primera vegada des del 16 de desembre al nivell 3 marcat pel Ministeri de Sanitat i abandona la situació de risc extrem.

Malgrat l’evident millora a Borriana, les possibilitats de contagi són encara altes, la qual cosa explica la cautela amb què el Consell dissenya la desescalada de les restriccions, que segons ha avançat el president, Ximo Puig , aprovarà demà i entrarà en vigor la setmana que ve. La desescalada serà especialment prudent davant el risc d’una quarta onada que els epidemiòlegs consideren com a segura propiciada per la variant britànica.

Borriana arribarà a l’1 de març, data en què finalitza la vigència de les actuals restriccions, en bones condicions per a començar a relaxar mesures, com el tancament de l’hostaleria. La desescalada de les restriccions serà lenta, progressiva i prudent, i es preveu que durarà mesos, per tal d’alleujar la pressió assistencial i preparar el sistema hospitalari davant la possibilitat d’una quarta onada.

Expectativa i esperança amb què acollim el ritme d’implementació del pla de vacunació de la Generalitat contra la covid-19. Aquesta mateixa setmana Sanitat ha iniciat la vacunació del grup de persones de 80 anys o més i a grans dependents no institucionalitzats.

Davant la vacunació massiva, un procés que està previst que comence en unes setmanes, des de l’Ajuntament ja hem oferit a Sanitat la possibilitat de comptar amb instal·lacions municipals per a immunitzar la població, i avui visitarem els emplaçaments proposats amb els responsables de Sanitat.

Amb expectativa i esperança d’un futur de renaixença per la baixa incidència i pels efectes de la vacunació, hem de continuar conscienciant-nos que per a vèncer el virus és imprescindible la prevenció, la responsabilitat individual i col·lectiva i l’esforç de tots i de totes.

Apel·le al rigor, la precaució i la cautela davant la proximitat de la desescalada en les restriccions. La salut pública és cosa nostra, o ens impliquem individualment o perdrem col·lectivament. H

*Alcaldessa de Borriana