El 8 de març, Dia Internacional de les Dones, ha sigut sempre una jornada reivindicativa. I enguany, malgrat la pandèmia, ha seguit sent reivindicativa i massiva. Hem hagut de canviar les manifestacions als carrers per manifestacions telemàtiques, mitjançant pantalles i utilitzant totes les nostres xarxes socials. Perquè enguany és més important que mai reivindicar el paper que tenen les dones a la societat. Estem en un any en què la covid-19 ha tornat a demostrar que les crisis solen afectar molt més les persones més vulnerables de la societat, com som les dones.

I pose exemples sobre la taula. La pandèmia ha eixamplat l’escletxa salarial entre dones i homes, fent que les xifres retrocedisquen a les que teníem fa deu anys. En ple segle XXI, elles cobren encara de mitjana, 5.700 euros menys a l’any que ells, exercint el mateix lloc de treball. I tots els passos que havíem fet cap a la igualtat salarial, la pandèmia els he fet retrocedir una dècada. Fins a un 23%, segons els darrers informes sindicals d’aquest mateix 2021. A més, som les dones les que ja patíem una major taxa d’atur, la qual s’ha agreujat per l’actual situació sociosanitària.

En aquest context, l’Ajuntament de Castelló volem donar valor al paper tan important de les dones en els canvis socials, i ho hem fet donat veu a les associacions. Com? Vam convidar les entitats de dones de la ciutat a participar en un vídeo, amb l’objectiu de situar-les al capdavant d’aquest 8-M, perquè són les vertaderes protagonistes. I en aquesta gravació ens demostren la importància associativa: per ser espais de cura, espais d’aprenentatge individual i col·lectiu i, per tant, espais d’empoderament des de la sororitat.

Són les vertaderes agents de canvi en la societat. Per això la seua importància. Perquè són pont d’unió entre la societat i el i les representants institucionals. Així que, gràcies. Gràcies per tants anys de lluita, de treball, de defensa de la igualtat i de conquesta dels nostres drets i llibertats. H

*Regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Castelló