Aquesta setmana passada, hem fet un pas irreversible cap al qual ha de ser la nova passarel·la ciclopeatonal del Cervol. Una infraestructura que, reivindicada per la majoria dels partits polítics de la localitat, va començar a donar les seues primeres passes durant la legislatura passada i que ara, veu com es proposa la redacció i construcció del projecte a través dels serveis de contractació de l’Ajuntament de Vinaròs i un procés públic de licitació.

Aquesta infraestructura, disposarà d’un carril per a vianants i un altre per a bicicletes, amb una amplada de cinc metres i una llargària de 55. Per tal de connectar el passeig de Fora del Forat amb el carrer Donzella. Una actuació que també inclourà l’adequació de l’entorn del marge esquerre del riu Cervol, prop de la zona del tractament de l’aigua amb un total de 9.150 m2, que es remodelaran per tal de crear un bosc.

No és només una passarel·la a l’ús amb finalitats recreatives i d’esbarjo. És una infraestructura que permet reconciliar a part dels veïns de la Costa Nord amb el nucli urbà a través d’una connexió amable amb el passeig. El que en termes urbanístics s’anomena costura urbana. Una costura urbana que també inclou la recuperació i posada en valor d’una zona verda i recreativa, a «imagen y semejanza» de la que actualment ja tenim i que tots coneixem com el bosc mediterrani de Fora del Forat.

Vinaròs, una ciutat que ha nascut i creix abocada al mar, no es podia permetre el luxe de veure interromput el seu pas de ronda litoral en un tram tan important com el Cervol. Una ferida geològica que moltes vegades, en el subconscient ciutadà és més una barrera psicològica que un tram urbà.

Pensem que aquesta infraestructura pot generar oportunitats. Oportunitats de mobilitat, salut i qualitat de vida. Oportunitats, sobretot, per als residents que esperen de fa temps sentir-se part activa de la ciutat.

Siga a peu, passejant o en bicicleta, aquesta costura urbana és l’oportunitat de donar-nos la mà amb igualtat de condicions dels uns cap als altres. H

*Alcalde de Vinaròs