Des de la Regidoria de Transició Ecològica vam organitzar dijous eI Fòrum Ciutadà sobre l’aigua de Castelló, una tele-trobada per xarrar sobre els reptes en la gestió davant un futur complex, perquè el canvic climàtic, la crisi ambiental i la contaminació dificultaran l’accés a l’aigua en les pròximes dècades. Segons alguns estudis, entre el 50 i 70 % dels rius i aqüífers d’Espanya estaran en situació d’estrès hídric en 2050. Era el primer espai similar convocat per les administracions de la província, Facsa ja ha organitzat dos convocatòries similars en els últims anys, i no és casualitat que ho haja fet abans que l’administració, perquè malauradament l’aigua ha ocupat un espai modest en l’agenda política en les últimes dècades, llevat de quan s’ha emprat pel Partit Popular per enfrontar territoris en nom dels camps de golf.

La ciutadania vam conéixer el sector públic de l’aigua quan es va esquitar per casos de corrupció. I no és casualitat, quan menys atenció ciutadana, menys tensió política i més marge per delinquir; pareix un argument pamfletari, però des de dins de l’administració es comprova fins quin punt són poderoses les crítiques ciutadanes des de fora, més del que la ciutadania percep. El rol de la societat civil en la política de l’aigua ha estat particularment present, i també l’absència. La Guerra de l’Aigua de Bolivia contra els intents de privatització no sols van derrotar eixa aspiració neoliberal, va generar el cicle d’Evo Morales que ni el colp d’estat del passat 2019 va frenar i va acabar amb l’aigua reconeguda com a dret humà.

Vam celebrar eixe Fòrum cinc dies abans del Dia Mundial de l’Aigua i just una setmana abans de votar al ple de l’Ajuntament de Castelló si prorroguem, o finalitzem l’actual concessió del servei d’aigua, de 1983. Els arguments de perquè finalitzar la concessió els vaig explicar la setmana passada en esta columna, i ja tornarem a ells: el més fort, si és un dret humà no pot ser gestionat indirectament, l’ha d’assumir el poder públic. La decisió del ple serà amb probabilitat prorrogar cinc anys més. Una decisió que no compartim, però debatre-la i votar-la per primera volta al ple amb un mínim de preocupació ciutadana ni que siga de vosté, entregat lector, ja ens apropa a la gestió pública, que sols és qüestió de temps, i que depèn del que ens impliquem com a ciutat de que siga quan abans millor.

*Portaveu de Podem-EUPV a Castelló