Que la ciutadania té ganes de tornar a la cultura no és cap secret. Com tampoc ho és que el sector cultural és un dels sectors que pitjor ho estan passant amb la crisi sociosanitària de la covid, malgrat que les i els professionals de les arts han demostrat, sobradament, la seua capacitat per a adaptar les activitats al context pandèmic. Adaptar-se ha estat la seua màxima i el sector cultural s’ha posat les piles. I el públic també.

Hi ha ganes i ho veem en els cicles que hem anat engegant a la Regidoria de Cultura des de l’alçament de les restriccions als espais municipals, sempre amb estrictes protocols sanitaris per a consolidar el que ja sabem: que la cultura és segura.

Los Lunes Concierto penjava ahir cartell d’entrades esgotades --amb aforament covid, és clar!-- per al concert d’Elle Sax. És la segona actuació d’un cartell que va començar la setmana passada amb les Melodies Sinsombrero. Però també estan les entrades esgotades per a la cita amb Ricardo Belda Trio, i a punt d’esgotar-se les següents del cicle: amb Citra, el Viaggio Musicale o el dia de José Luis Miralles i el seu MiralleSantos.

I hi ha més. El grup castellonenc Annacrusa ja fa dues setmanes que ha exhaurit les entrades anticipades per al seu concert d’aquest dijous al cicle Raval de musiCS. I darrere venen Montefuji, Junior Mackenzie --amb la rockera Aurora García com a convidada del grup--, Nereu i les Bèsties Marines i uns Miss Black Emotion d’aniversari. La resposta del públic, a ritme trepidant amb la reserva d’entrades, ha estat absoluta per a tots els concerts.

Hi ha ganes de música en directe, però també de teatre. Les Sobrepassades de Triapasón ens van fer gaudir de valent dijous passat a un Teatre Raval amb aforament covid complet. I en no res tindrem el Dalí de Teatre de Caixó per obrir una Pasqua en clau cultural per a la qual hem dissenyat un minicicle professional per a tota la família amb diverses companyies i que s’estendrà també al mes de maig.

La cultura ha demostrat ser un bé essencial i, per descomptat, un espai segur. I Castelló té moltes ganes de gaudir d’ella.

*Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló