Conservar, protegir i recuperar el Patrimoni Històric d’Almenara és un dels grans objectius que tenim a l’equip de govern que encapçale. Recuperar els vestigis de la nostra història és una de les nostres preocupacions per a que pugam veure’ls nosaltres i les generacions futures, per saber què representen i què va passar en eixos llocs, sense oblidar la vessant turística o d’atracció de visitants. Així per exemple ho estem fent amb les restes de la línia XYZ i el blocaus que vam restaurar l’any passat, al igual que les trinxeres que recuperarem enguany, junt la labor didàctica que es fa al Centre d’Interpretació de la Línia XYZ que tenim als Estanys.

Ara bé, sense oblidar el que va passar al segle XX volem viatjar a través de la nostra història i recuperar el nostre gran símbol, el conjunt del Castell d’Almenara, amb les dues torres que popularment coneguem com l’Agüelet i l’Agüeleta. Són la nostra història, el nostre patrimoni i un importantíssim conjunt monumental que està catalogat com a Bé d’Interés Cultural i que necessita rehabilitar-se, conservar-se i protegir-se. Eixa es la nostra intenció i la de molta gent d’Almenara, però no tenim una vareta màgica que en un moment ho aconseguisca. S’ha d’anar pas a pas, poc a poc, fent les coses bé.

Per això el primer que es va fer va ser documentar els terrenys, identificar-los i inscriure’ls a nom de l’Ajuntament d’Almenara per a que siguen públics i poder actuar en ells, així com al conjunt del Castell per a posar-ho tot en valor. Ara donem un segon pas en busca de la rehabilitació i restauració del nostre Castell.em aprovat en Junta de Govern l’Adjudicació del pla Director del mateix. Un document que és necessari per poder destinar recursos o bé demanar ajudes.

Instrument fonamental

El pla Director que ara es contracta és un instrument fonamental per a preservar el patrimoni històric ja que a partir d’ell es procedirà a documentar el conjunt, així com també un estudi arquitectònic de manera detallada, que permetrà el coneixement en profunditat de les parts afectades oferint una valoració de l’estat de conservació, patologies materials i estructurals, i la previsió de l’evolució en el temps. Aquesta anàlisi culminarà amb la proposta de prioritats, estratègies i línies a seguir.

Amb aquesta contractació continuem fent passos cap a la recuperació i posada en valor del nostre patrimoni, i alhora complim els objectius i compromisos d’aquest equip de govern que encapçale, ja que la confecció del pla Director figurava com una de les línies prioritàries dels pressupostos per a aquest any. Ara els tècnics hauran de fer la seua feina per a poder donar el següents passos, les obres de restauració i buscar el seu finançament. Estem ja més a prop!

Alcaldessa d’Almenara i secretària d’organització del PSPV-PSOE de la província de Castelló