Aquest mes s’ha conegut el traçat de la línia MAT (Molt Alta Tensió) a Castelló mitjançant la publicació d’impacte ambiental del projecte. També s’ha publicat el traçat de la línia d’alta tensió que evacuarà a la subestació de Freiximeno (Morella) l’energia generada pels nous parcs eòlics projectats pel Clúster Maestrazgo a Terol.

Aquesta notícia ha tingut moltes reaccions contràries els últims dies a Els Ports i a tot l’interior de la província. Com saben, la Mancomunitat Comarcal Els Ports, per unanimitat dels 17 municipis, s’ha posicionat en contra i a la Mata han dut a terme diferents accions de protesta.

La instal·lació es connectarà a la línia construïda l’any 2015 i que recorre els termes de Sorita, Palanques, Ortells, Villores, Forcall i la Todolella. Des d’aleshores ací patim el gran impacte visual i ambiental de la infraestructura sense obtenir cap mena de compensació. I seguim remarcant que aquestes línies de transport d’electricitat de 400 kV passen molt a prop de nuclis urbans, masos i granges, cosa que afecta directament la salut del veïnat i que juga en contra de qualsevol acció contra el despoblament que emprenguem a l’interior.

Cert és que la creació de nous parcs eòlics pot generar ocupació. Ara, hem de plantejar-nos seriosament si l’impacte visual, sonor i mediambiental compensa. Per això, cal plantejar un canvi de model que s’impulse des dels municipis i que afavorisca l’emprenedoria autòctona, que afavorisca la creació d’ empreses amb la implantació, per exemple, de comunitats energètiques locals.

A Els Ports en cap cas estem en contra de les energies renovables, però sí que reivindiquem que tot allò renovable no és sempre sostenible. Repensem-ho.

Alcalde de Villores