Aquesta història va de passat recent i de futur, un futur d’esperança i formació. En complir 14 anys moltes generacions de vilafranquines i vilafranquins havien de marxar de casa a estudiar i quedar-se fora tota la setmana als internats de Castelló i Morella. Al poble l’única opció era la Formació Professional de primer grau. I d’això no fa tant. Les famílies es trencaven i els pares i mares havien de fer un esforç extraordinari per proporcionar una formació de futur als seus fills i filles.

Amb els anys i l’esforç d’anteriors corporacions, es va aconseguir recuperar l’educació secundària obligatòria fins als 16 anys a la nostra localitat. Gràcies al govern del Botànic, al treball de l’equip que va encapçalar Òscar Tena, la direcció de l’IES, a la implicació dels pobles de Terol i el govern d’Aragó, ara el Batxillerat es pot cursar al poble fins als 18 anys.Ara els estudiants d’altres pobles de Castelló i Terol tenen a Vilafranca el seu referent educatiu.

Però pensem que, tot i l’avanç realitzat, això no era prou i volíem més. Volíem oferir alternatives formatives als nostres joves i també possibilitar que des d’altres llocs trien la nostra població per formar-se.

El pròxim curs, a l’IES de Vilafranca, a més del batxillerat, es podran cursar dos mòduls formatius: el grau mitjà en atenció a persones en situació de dependència i el grau superior en energies renovables. Els nostres joves podran formar-se per atendre als qui més ho necessiten en la societat actual i podran aprendre, amb la col·laboració de Renomar, tot sobre les energies del futur.

Des d’ací, una vegada més, vullc agrair el treball que ha fet tota la comunitat educativa, que ha fet possible la implantació d’aquestes noves ofertes formatives i també el compromís del govern encapçalat per Ximo Puig. Aquestes són apostes reals pel futur dels pobles.

Alcaldessa de Vilafranca