Un dels llocs recurrents als meus records d’infantesa és el pati del meu col·legi, el Bisbe Climent. D’allí recorde els entrepans de pernil, les curses a l’hora del pati, els cops de peu a una pilota de paper de plata... Poc ha canviat el pati i l’edifici del Bisbe Climent des d’aleshores, però el que sí que han canviat són els continguts de les classes, el professorat i la relació del centre amb les famílies i amb la ciutat.

Perquè per tal que l’educació pública siga de qualitat, cal que confluïsquen quatre factors, com ens recorda sempre que pot el meu company Enric Porcar. Cal que el currículum (el contingut) siga adequat, que el professorat estiga implicat, que ho estiguen també les famílies i que les instal·lacions acompanyen, és a dir, que siguen dignes i estiguen al dia amb les necessitats del centre.

I en aquesta quarta pota de l’educació pública és on entra el pla Edificant, eixa iniciativa que transforma el mapa d’infraestructures educatives al territori valencià i que és un èxit gràcies a la col·laboració entre els ajuntaments i la Conselleria d’Educació. Ací, a Castelló, hem aconseguit que quatre centres ja estiguen dins del pla Edificant. Les obres del CEIP Vicent Marçà han començat, les de l’Herrero ho faran pròximament i els projecte del Mestre Canós i d’Elcano estan a punt.

I amb aquesta primera fase encaminada, ara estem treballant en la segona fase del Edificant per arribar a sis centres més. Ho està fent, amb tota la dedicació i estima que aquesta tasca mereix, el regidor d’Educació, Francesc Mezquita, qui ha demostrat que la dignificació dels centres públics és una prioritat per a aquest govern.

Inversió

En total, i amb les dades que tenim fins ara, Edificant suposarà una inversió de més 30 milions d’euros (i 14 milions més si incloem la construcció del nou conservatori) només a la ciutat de Castelló, una injecció de fons mitjançant l’obra pública fonamental perquè l’administració siga motor econòmic. A aquests fons cal sumar el pressupost anual que l’Ajuntament destina a manteniment de centres i que ronda del mig milió d’euros cada any i els vora tres milions d’euros que destinem des de l’àrea de Reciclatge i Gestió de Residus que dirigisc per a neteja i recollida selectiva de residus a les escoles.

Sense dubte, aquesta injecció econòmica contribueix significativament a la reactivació dels nostres sectors productius i crearà llocs de treball en el moment en què més necessaris són. Les noves construccions i les reformes, els treballs de neteja i manteniment, la recollida dels residus... ocupen centenars de persones i són fonamentals per al funcionament del sistema educatiu.

Però, sobretot, aquestes polítiques d’inversió són una mostra clara de la nostra aposta per l’educació pública i de qualitat, una educació digna i inclusiva, una educació que faça del territori valencià un lloc de referència i dels nostres xiquets i les nostres xiquetes una ciutadania respectuosa, formada i informada i amb la capacitat de treballar per un món millor. I tant de bo puguen tindre els bons records que jo tinc del pati de la meua escola.

Portaveu de Compromís a l’Ajuntament i la Diputació de Castelló