Després d’observar de primera mà la climatologia extrema que estem patint a les nostres comarques aquest estiu, crec que ningú amb una mica de seny s’atrevirà a negar l’evidència: el canvi climàtic ens colpejarà de forma brutal en les pròximes dècades.

En poques setmanes, hem passat de viure una pedregada històrica, amb pedres grosses com una nou, que va provocar nombrosos danys en vehicles i habitatges, a una onada de calor extrema acompanyada d’un esclafit tèrmic que va fer que els termòmetres marcaren més de 40ºC a moltes localitats durant tota la nit.

La millor terreta del món situada a la conca del mar mediterrani és un dels punts calents de la crisi climàtica tal com afirma un grup d’experts en l’informe Riscs associats al canvi climàtic i els canvis mediambientals a la regió mediterrània. L’augment del nivell del mar, les sequeres extremes, les onades de calor més significatives i duradores, la manca d’aigua i la desertificació ens marcaran el futur si no canviem els nostres hàbits i ens convertim en una societat més sostenible. Els recents incendis a la Serra d’Espadà agreugen aquesta situació.

Cal actuar de forma urgent per impedir que la nostra terra esdevinga inhabitable. Per això, front a aquells que neguen l’emergència climàtica i especulen amb el territori, des de Compromís, a través de la Conselleria d’Agricultura i Emergència Climàtica s’està treballant en la Llei Valenciana de Canvi Climàtic que posarà en marxa mesures en l’economia, l’agricultura, la sanitat, la indústria o la mobilitat. Caldrà, a més, que la ciutadania siga responsable i tinga cura de la nostra terra, perquè la lluita contra el canvi climàtic és una prioritat per a totes i tots.

*Portaveu adjunta de Compromís per Vila-real