El Periódico Mediterráneo

El Periódico Mediterráneo

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Vicent Granel

Tribuna

Vicent Granel

Hem tornat

La tornada de la festa fallera té un significat molt més ampli a Borriana

Avui Borriana ja té els monuments fallers al carrer i la festa fallera ja es viu en totes les comissions. La nit de la plantà va tornar a ser la més llarga de l’any, la nit en la que els ninots ixen i es planten al carrer. Els fallers i artistes van treballar per a posar el monument a punt, altres feien els bunyols i preparaven la mistela per a quan arribava el veïnat, i mentrestant, la música de la xaranga sonava de fons. Ja hi havia ganes de tot això. De tornar. Tot això, i més és el que va passar la nit del divendres a Borriana. Es respirava ambient faller.

La realitat sanitària ha fet que després de dos anys, la festa fallera haja pogut eixir al carrer. Hem aconseguit entre totes i tots estar visquent uns dies que ens envaeixen amb el flaire de la pólvora, amb el soroll dels coets i la dolçor de la música llunyana que passa, amb el color i l’humor de les falles plantades als carrers i amb el calor de veure als amics i els familiars que es tornen a reunir amb nosaltres. Fa dos anys escrivia que Borriana li furtaria a la pandèmia les ganes de deixar-nos sense les falles. I ho estem fent amb l’esforç de les falles innovant, amb el color a la plaça Major que aporta el tapís per a l’ofrena, amb els llibrets de falla que recorden tota la història de la festa fallera, amb els monuments tots plantats o, simplement, amb els coets que ressonen cada dia en la mascletà.

Hem sigut capaços de superar qualsevol problema per seguir endavant. Adaptant els actes més importants de la festa, mantenint restriccions, i el més important, la responsabilitat de cada comissió i cada faller a l’hora de poder celebrar les festes. Amb tot, també em quede amb els records, amb el que hem viscut fins arribar ací, al primer confinament, a viure els últims actes previs a les falles de 2020, i tot el que va implicar per a la nostra ciutat un colp tant fort que ara pareix que torna a veure la llum.

I amb tot, la tornada de la festa fallera té un significat molt més ampli a Borriana. I és que amb ella al carrer, els artesans fallers, un motor econòmic important a la nostra ciutat, indumentaristes, perruqueries, floristeries, el sector de la restauració i demès comerços implicats, tornen a recuperar una empenta econòmica que havien tingut parada durant dos anys. Una festa que a la localitat de Borriana es celebra durant els 365 dies de l’any, i que mou gran part de l’economia de la nostra ciutat.

Borriana està preparada per a rebre visitants de les nostres poblacions veïnes, i ho estem demostrant en els tres dies que ja hem celebrat. Amb la plantà, els premis de les falles i ahir la visita oficial, les comarques veïnes han de ser sabedores que les falles han tornat als carrers de la capital de la Plana Baixa.

Ha tornat la música, han tornat les flors, ha tornat la pólvora, ha tornat el soroll, ha tornat el color i l’humor als carrers, ha tornat la felicitat. Han tornat les falles a Borriana. Per fi, hem tornat.

*Regidor de Cultura, Patrimoni, Normalització i Agricultura de Borriana

Compartir el artículo

stats