Suscríbete

El Periódico Mediterráneo

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ignasi García

LA CLAVE POLÍTICA

Ignasi Garcia

Amb diners torrons

Demà dissabte de vesprada el veïnat dels pobles de Castelló tenim una cita a la plaça de les Aules. Just des de les seus del Sindicats i enfront de la Diputació sortirà la manifestació, convocada per reclamar una cosa tant obvia, com és un finançament just.

De fet estarem la gent de Compromís, i més partits, manifestant-nos junts i amb sindicats i patronal. Ja veuen, cap polèmica. Tot molt clar. Aleshores per què cal anar? Per què manifestar-se? La resposta és simple: perquè ens juguem molt, massa de fet.

Per començar, han de saber que des de les classes en la universitat, els llibres del Xarxa Llibres, les escoletes per xiquets i xiquetes de dos anys, els bons del menjador, la biblioteca de Rafalafena, la programació cultural al Castell de Peníscola o al Teatre Principal, el manteniment de les carreteres autonòmiques, la millora dels polígons industrials, la construcció de noves residències de gent gran a Sant Mateu i Castelló, els centres de dia per gent gran, la depuració d’aigües residuals, la neteja de boscos i la protecció de parcs naturals, el centre de salut en Montanejos, les vacunes de la grip i la covid, l’administració de Justícia, la Formació Professional i ocupacional, totes aquestes coses, i moltes més depenen del govern autonòmic.

Per tant, la realitat és que l’estat del benestar i els pilars de l’estat de dret com són la Sanitat i l’Educació recauen en l’administració autonòmica. Tenir o no els recursos suficients és el que permet a la Generalitat Valenciana oferir els serveis que totes i tots necessitem, en condicions òptimes o no. Quan ens donem compte del que significa el finançament just, la cosa canvia. Així que amb diners torrons.

Una infraestructura bàsica

L’infrafinançament del nostre territori i dels pobles de Castelló és una cosa que ve de lluny. De fet, la setmana passada els empresaris valencians estaven a Madrid reivindicant la realització i finalització del corredor mediterrani ferroviari, una infraestructura bàsica per millorar la competitivitat de dos sectors claus en la nostra província com són el tauleller i el de la taronja.

La falta d’inversió en els pressupostos de l’Estat, i la mala execució d’aquest pressupost per part del govern de Madrid ens costa molt car als pobles de Castelló i ens genera greuges.

Però a banda d’això, cada any, el govern de la Generalitat deixa d’ingressar més de 1.000 milions d’euros. Permeteu-me que ho repetisca, 1.000 milions d’euros que no ingressem. 1.000 milions d’euros imprescindibles per a poder fer totes eixes polítiques quotidianes. L’infrafinançament que patim, ens està generant un deute il·legítim de desenes de milers de milions d’euros per la irresponsabilitat del govern central.

Demà a les sis de la vesprada hem d’estar a la plaça de les Aules per alçar la veu, reclamar justícia i exigir el respecte que necessita el progrés del nostre país.

Portaveu de Compromís a l’Ajuntament i Diputació de Castelló

Compartir el artículo

stats