El Periódico Mediterráneo

El Periódico Mediterráneo

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ernest Blanch

AL CONTRATAQUE

Ernest Blanch

Volem igualtat: per un finançament just

Si hi ha alguna cosa que caracteritza a les i els socialistes de la província de Castelló i del conjunt del País Valencià és el fort caràcter reivindicatiu que tenim --i mantenim--, amb la màxima sensatesa, per defendre els interessos del nostre territori, governe qui governe. A això es suma el fet que, si hi ha alguna cosa que caracteritza al govern socialista de Pedro Sánchez, és que, és un govern de paraula i que compleix. Aquest binomi em serveix per a introduir la qüestió del finançament autonòmic, una qüestió en què, tot i que hi ha moltes per a fer, sí cal destacar l’esforç que s’està fent ara --i no durant els anys de govern del Partit Popular-- perquè el nostre territori compte amb els recursos necessaris per a mantenir la cohesió social de la ciutadania, fins s’aprove el nou model de finançament. Un exemple és que, durant l’any 2020, es van transferir fins a 13.300 milions d’euros a la Comunitat Valenciana, el que suposa un 24% més del que l’Estat va transferir en 2019.

El 14 Congrés Nacional del PSPV va servir, precisament, per a tornar a demanar un finançament just. El nostre secretari general i president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, així ho va reclamar en l’acte de cloenda on, amb la presència de Pedro Sánchez, va reivindicar la necessitat de reformar el finançament autonòmic per acabar amb l’històric desequilibri pressupostari al qual ha estat sotmesa la Comunitat Valenciana, i en conseqüència, la província de Castelló. La resposta i el compromís de Pedro Sánchez van estar clars: «Aprovar, negociar i acordar» un nou sistema de finançament per a les autonomies. I no sols això sinó que, mentre arriba eixe nou model de finançament, es va a garantir els recursos necessaris amb fons de transició.

La gestió socialdemòcrata

Així, una vegada més, hem de valorar la gestió socialdemòcrata del partit socialista on les persones i el seu benestar són la nostra màxima preocupació. Perquè quan parlem de finançament autonòmic pot semblar que parlem d’una cosa abstracta, però realment es tracta del que pot ser el més important per portar a terme totes les accions amb garanties. Es tracta del fet que les i els valencians --i les i els castellonencs-- tinguem els recursos que ens pertoquen per gaudir d’una vida en igualtat de condicions que la resta de les autonomies.

Com he dit, hi ha molt per a fer, però, si hi ha algun partit vertaderament preocupat i ocupat en acabar amb esta discriminació territorial, és el partit socialista, i en eixa tasca està. Perquè un finançament just és garantia de l’Estat de Benestar, de la igualtat i la cohesió. En el Congrés Federal també va quedar patent eixa aposta ferma del partit en atendre les reivindicacions en este sentit en haver estat acceptades les esmenes que les i els militants van presentar a la ponència marc del qual serà el rumb polític dels pròxims quatre anys. És a dir, les i els militants de Castelló, i també del País Valencià, han fet possible que les nostres demandes quant al finançament estiguen arreplegades en el document clau que regirà l’acció del partit des de Madrid.

Sense dubte, tenim un govern que creu en la igualtat entre territoris i que treballa perquè siga possible i, en este sentit, el canvi en el finançament de les comunitats autònomes ja ha començat a caminar. Es tracta d’una acció que requereix un compromís polític i, una vegada més, el partit socialista fa front al repte. Perquè l’objectiu número u de les i els socialistes és arribar fins la igualtat plena, i això també passa per un finançament just. Demà, a la manifestació, així ho reivindicarem, una vegada més, amb sensatesa, i governe qui governe.

Secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló i diputat autonòmic

Compartir el artículo

stats