El Periódico Mediterráneo

El Periódico Mediterráneo

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Fernando Navarro

La casa dels llauradors

Ara fa poc més d’un any que el meu lloc de treball habitual és l’antiga Cambra Agrària, o l’edifici del Sindicat de Regs, o la seu de la Guarderia Rural, o l’edifici dels Serveis Agraris Municipals, o la Casa dels Llauradors, com he sentit que era conegut l’edifici de l’Avinguda Lledó, 16. Va ser a conseqüència de la tercera onada de la covid-19 i de les mesures de distanciament que vaig pensar que tindre presència diària a l’avinguda Lledó era un símbol del nostre esforç perquè l’Ajuntament tornés a preocupar-se per l’agricultura.

Hi ha una veritat política, extensament assumida, tot i que no del tot precisa jurídicament, que diu que l’Ajuntament es va quedar la casa dels llauradors, o que fins i tot la va furtar. Un procés administratiu iniciat en el 86 i que va concloure amb un decret al 93 pel qual els ajuntaments rebien els immobles de les cambres agràries i se li atribuïen les seues funcions. El motiu d’eixa dissolució era democratitzar les institucions agràries i afavorir el sindicalisme en el sector. La coincidència en l’inici de la crisi agrària i el desplegament de l’urbanisme de pelotazo potenciat pels ajuntaments va fer fracassar eixe objectiu i va instal·lar la sensació, encara hui majoritària, que les administracions es despreocupen del seu sector primari.

Fa un any a la Casa dels Llauradors sols treballava un funcionari municipal, un agent de l’antiga Guarderia Rural, per tramitar permisos de cremes agràries, a banda del personal administratiu del Coto Arrocero, del Sindicat de Regs i de la Comunitat de Regants del Pantano, que també són treballadors de dret públic. Durant estos mesos s’han incorporat ací també Ana, Ángela, Ana i Marta, les funcionàries de la Regidoria de Transició Ecològica que ja tenen exclusivament funcions mediambientals i agràries i hem invertit quasi 200.000 euros per substituir la fusteria exterior i començar a redignificar l’espai. Dins d’unes setmanes espere completar la reorganització de la Brigada Rural que manté el terme per fer-la més eficient i amb millors condicions laborals i tindre ja en funcionament un servei d’atenció a les persones llauradores per atendre consultes sobre accés a la terra, producció o comercialització. Sobretot, i això és més intangible, espere que quan acabe esta legislatura els llauradors, i les llauradores, tornen a percebre que esta torne a ser sa casa.

Portaveu de Podem Esquerra Unida a l’Ajuntament de Castelló

Compartir el artículo

stats