El Periódico Mediterráneo

El Periódico Mediterráneo

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Verónica Ruiz

LA RUEDA

Verònica Ruiz

Cordada de presos

És probable que busquen en l’article de hui la meua opinió respecte del ridícul i l’esperpent que tenen organitzat els populars. Eixos que fa quatre dies ens volien vendre que el PP d’ara ja no són corruptes, que són la renovació i la llibertat, escampen ara públicament la seua corrupció endèmica i fan gala d’unes formes entre companys de partit que són, quan menys, democràticament anòmales. Però m’agradaria parlar-los d’altra cosa, del que és veritablement important, del que fem des del govern municipal per enfortir, precisament, la nostra democràcia.

No hi ha dubte que per a articular una societat crítica i profundament demòcrata cal, prèviament, retirar de la via pública noms de vies i símbols d’exaltació a la dictadura i la posterior repressió a més de, per descomptat, acabar amb la desmemòria i fer exercicis de reparació a les víctimes del terror, la indignitat i la infàmia. Voler fer créixer una democràcia sobre fosses comunes, símbols d’exaltació i noms de vies que donen impunitat a un passat violent i indigne és, a més d’una autèntica anomalia democràtica, una autèntica vergonya i d’un cinisme extravagant.

Persones que van ser assassinades

I com que no tindrem una vertadera democràcia, una democràcia sana, si no està íntimament lligada a la memòria democràtica, hui estrenem al Teatre del Raval un documental que recupera, a través del testimoni dels seus familiars, la memòria de persones que van ser assassinades a mans de la repressió franquista a Castelló i soterrades a la fossa comuna del cementiri de Castelló i que ara, amb més de 40 anys de democràcia, estem exhumant. Un exercici de justícia, reparació, dignitat i memòria. Un documental anomenat Cordada de presos fet des del respecte i la professionalitat d’Isabel Ginés i Carlos Gonga, documentalistes especialitzats en drets humans i memòria històrica, que pretén acabar amb la desmemòria, la injustícia i amb eixa relació patològica que, aquesta democràcia, té amb el seu passat.

Regidora de Memòria Democràtica i Cultura a l’Ajuntament de Castelló

Compartir el artículo

stats