El Periódico Mediterráneo

El Periódico Mediterráneo

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Gema Soriano

TRIBUNA

Gema Soriano

Europa és la resposta

El 9 de maig hauria de ser festiu en tots els països membres de la Unió Europea. Ha de ser una jornada reivindicativa per a recordar la base d’aquesta aliança social i econòmica. Va ser en 1950 quan Robert Schuman va exposar la seua idea que tenia d’Europa, que deixava enrere la guerra i la divisió entre nacions. El nostre país va firmar l’adhesió en 1985, un fet que va impulsar la modernització, eliminant els vells aranzels, permitent la lliure circulació i accedint a fons estructurals.

Hui més que mai veem la necessitat d’una Europa unida, forta i cohesionada. Amb una guerra a les nostres portes, és essencial recordar els fonaments en què se sustenta aquesta: pau, solidaritat i progrés econòmic.

Hem de sentir-nos orgullosos de la resposta de la UE a la violència posada en marxa pel govern rus contra Ucraïna fa quasi dos mesos i mig. Una resposta doble: a la crisi social dels refugiats i a l’impacte econòmic. Cal destacar la celeritat del govern d’Espanya, amb el pla de xoc contra la guerra aprovat fa uns dies. Parlem de la mobilització de 16.000 milions d’euros, 6.000 milions en ajudes directes, en rebaixes d’impostos específiques per a col·lectius determinats, i 10.000 milions d’euros en avals gestionats. Això sense comptar amb la denominada exempció ibèrica, que ens obri la possibilitat de limitar el preu dels combustibles fòssils tant a Espanya com a la veïna Portugal. Una gran i sensacional notícia per a la indústria i empreses de la província de Castelló.

Regulació de l’acolliment

Tot açò unit a la regulació de l’acolliment de les persones refugiades de la guerra d’Ucraïna, amb la Generalitat Valenciana, la Diputació de Castelló i tots els ajuntaments bolcats en la gestió d’ajudes per a ajudar a aquells que han tingut que deixar el seu país.

Malgrat tots els entrebancs d’aquesta legislatura, hem respost amb contundència i hem continuat avançant en matèria de creixement i ocupació. Recordem que venim de la gestió d’una pandèmia, on vam aconseguir ser referents en vacunació, la crisi d’Afganistan i l’erupció del volcà de la Palma, entre altres coses que han passat durant els últims dos anys i mig.

En cada obstacle, la Unió Europea ha donat resposta. El 9 de maig, demostrem que Europa comença en cada racó de cada poble i ciutat de Castelló.

Secretaria de relacions amb la Unió Europea-L’Europa dels Pobles

Compartir el artículo

stats